OŠTAR ISTUP PREMIJERA

‘Ja započeo sukob s Milanovićem? A ne, to je zamjena teza. Sjetite se što se dogodilo 2016.‘

U Bruxellesu ga se sjećaju po kupovini rabljenih vozila, rekao je Andrej Plenković
Andrej Plenković
 Paun Paunovic/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što je predsjednik Zoran Milanović danas rekao da je on 'hrvatski Milan Stojadinović' te ga prozvao za nered.

- Imamo predsjednika koji je licemjer koji govori o drugima, a zapravo priča o sebi. On je izašao je iz cipela predsjednika svih građana, i ponaša se kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a, a to nije njegova uloga - rekao je premijer.

- Milanovića kao diplomata se nitko ne sjeća, on nije ostavio nikakav trag. Mene u Europskom vijeću nitko nije pitao za njega. Njega se nitko ne sjeća. To je bilo tako davno da ga se nitko ne sjeća. U Bruxellesu ga se sjećaju po kupovini rabljenih vozila - dodao je Plenković pa nastavio.

- Vlada je dostavila Uredu predsjednika popis prijedloga veleposlanika koji su tada mogli ići na mandat. Loptica je tamo. Tamo je, neka pita svog predstavnika Ureda koji se više puta sastajao s Grlićem Radmanom, kojeg je on danas isto izvrijeđao. Nije Milanović nikakva skala da gradira kakav je tko bio diplomat, oslobodi Bože da nam on bude kakav valuator kakav je tko diplomat ili političar. Ako im se netko ne sviđa, neka kaže. Nema tog sistema koji bi podrazumijevao da Vlada ispuni 50% kućice, a on kaže da nema nikoga. Hoće prazno za koga? Nisam čuo nijedan prijedlog. Kada on dođe s nekim prijedlogom, mi ćemo ga rado razmotriti.

Kada će doći do razgovora, pitali su novinari.

- Loptica je kod njih. Kad odgovore na prijedlog što smo im dali prije pola godine, možemo razgovarati - kazao je premijer.

- Treba analizirati tko što govori, tko vrijeđa, tko ne... Mi smo u političkom svijetu. Ako imate nekoga tko je formalno predsjednik, a zapravo čelnik oporbe i deklarirano kaže da će se boriti protiv HDZ-a. To se još nikad nije dogodilo. On otvoreno kaže da je protiv Vlade. To je sve samo ne normalno kako se lažno predstavljao na izborima, a sve što radi je nenormalno. Najbolje da ću mu ostati dužan. Ja sam političar i predsjednik Vlade. Važno je za zdravlje društva da vidimo o čemu govorimo. Postoji akter koji je dobio povjerenje prošle godine zahvaljujući družini gospodina Škore. Cijela ta Škorina svita je imala samo jednu zadaću: otkinuti dio biračkog tijela od HDZ-a i omogućiti Milanoviću da pobijedi u 2. krugu. Zato i njegovo dodvoravanje krajnjoj desnici. Nije on uzalud danas spomenuo Stojadinovića. To je perfidno, licemjerno, nisko... Glumimo predsjednika, a velika smo oporba HDZ-u. Grbin je očito kompletno van forme otkad je postao predsjednik SDP-a. Gotovo da nemaju kandidata u Zagrebu, pišu Facebook postove jel' može netko na listu...

Odgovorio je i na pitanje je li cijeli sukob na liniji Pantovačak - Banski dvori počelo njegovom tvrdnjom o 'tvrdoj kohabitaciji'.

- To je još jedna zamjena teza. Mandat je počeo kad sam ja njega nazvao i čestitao u izbornoj noći. Kad je bio poražen na parlamentarnim izborima 2016., nije bilo ni traga poziva. Tu je ta frustracija, tu su korijeni ovoga neprimjerenog ponašanja. Biste li išli s nekime tko vas vrijeđa polagati vijenac? Nama hinjenje ne igra, na to ćemo se navići i tako će biti, kaže Plenković.

Odgovorio je i na pitanje što očekuje od ministra Beroša te kakav plan će mu on sutra predstaviti.

- Od idućeg tjedna ćemo dobivati 250-300 tisuća doza cjepiva tjedno. Moramo povećati cijepljenje diljem RH. Moj nalog Berošu je bio da se ustroji učinkovit sustav i da iskoristimo te doze cjepiva. Danas je prvi put došlo sve skupa više od milijun doza i to treba potrošiti munjevito, svugdje. Veće su koristi od rizika cijepljenja, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:31