EMISIJA 'VETO'

JADRANKA KOSOR 'Branitelji moraju dijeliti sudbinu svih građana, a Karamarko treba redovno dolaziti u Sabor'

Dragi Prgometu, Martini Dalić i ostalima sličnih političkih uvjerenja fali hrabrosti da osnujemo umjerenu stranku desnog centra, rekla je Kosor u emisiji Veto

- Dobro je da je taj dio priče s Veljkom Marićem završio. To je olakšavajuća okolnost i za mene. Sada je tu u Hrvatskoj, bliže obitelji koja ga lakše može posjećivati, a i lakše se brinuti o njemu. Sada treba nastaviti inzistirati da se taj sporni zakon ukine. Hrvatska je članica EU i to je itekako utjecalo na izručenje s obzirom da je Srbija otvorila pregovore, ali sada treba na poglavlju 23 riješiti to pitanje spornog zakona - rekla je Jadranka Kosor u emisiji Veto na Jabuci TV komentirajući Marićevo izručenje Hrvatskoj. Ona smatra da je sve sada na političkoj volji srpske Vlade koju treba pritisnuti.

'Branitelji trebaju taksativno navesti zahtjeve, a ministri svakodnevno pregovarati'

Kosor je u emisiji Veto pozvala ministre Kotromanovića i Matića da sastanke s braniteljima održavaju dan za danom, a ne jednom tjedno. - Svašta se može dogoditi u tjedan dana. Potrebno je nekoliko dana zaredom odraditi pregovore i vidjeti ide li to u nekom smjeru ili ne. Branitelji moraju taksativno navesti svoje zahtjeve. Treba staviti stvari za stol i reći što se može riješiti. Zahtjevi nisu nerješivi. Uvijek su mogući propusti i da će se branitelji osjećati prevareni. Ali, to je birokracija koja se uvijek može ispraviti - rekla je Kosor i naglasila kako branitelji moraju imati obvezu da dijele sudbinu svih građana.

- Ako BDP padne određeni postotak, ne mogu se ne smanjivati njihova prava. Pa, 2009. smo smanjili njihova prava, i danas me prozivaju zbog toga, ali smo se uspjeli dogovoriti tada - rekla je Kosor, koja smatra da će se prosvjedi nastaviti do izbora iako bi do ljeta trebalo naći dogovor.

'Matić se trudi, ali je na granici da pukne. Teško ga je gledati'

Nije željela reći smatra li ministra Matića dobrim ministrom, no rekla je kako je vidljivo da se jako trudi odraditi dobar posao. - To je težak posao, ali ste stalno pod pritiskom i za to treba biti iznimno stabilan, a meni se činilo na onim pregovorima da je on na granici. I teško mi je bilo gledati njega, ali i Glogoškog, rekla je Kosor.

'Prgomet, Dalić i ja mislimo slično, ali za stranku fali hrabrosti'

Nije željela previše otkriti svoje političke planove, no priznala je da za novu stranku desnog centra koja bi izbjegavala radikalizaciju fali hrabrosti. - Ne moje, već osoba poput Prgometa ili Martine Dalić. Mi puno razgovaramo, Drago Prgomet i ja mislimo slično. Martina Dalić nije laka za suradnju, svoja stajališta ne mijenja, ali je izrazito stručna i to cijenim kod nje. Hrvatskoj treba jedna takva opcija desnog centra - rekla je Kosor.

'Zastupnike koji ne dolaze na posao u Sabor treba udariti po džepu'

Na kraju emisije bivša premijerka je rekla da treba uvesti novčane kazne za nedolazak u Sabor. - Treba očito udariti po džepu takve zastupnike koji ne dolaze u Sabor. Pa nismo mi birani da obilazimo stranku već da diskutiramo o važnim temama i predlažemo rješenja. Obilazak terena je loše opravdanje, rekla je Kosor u emisiji Veto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:04