ZAŠTO ME MRZE?

Jadranka Kosor za Gloriju: Ja se ne smijem ni ošišati! Odmah je to škandal

Ne razumije zašto joj se uzima za zlo sve ono što se drugim političarkama i ne spominje: izgled, odijevanje, bore, šminka, grimase te govor tijela
 Željko Šop / Cropix

ZAGREB - Pokazalo se da je trener Ćiro Blažević bio u pravu kad je 2002. vizionarski prognozirao da će Jadranka Kosor (58) daleko dogurati u političkom životu Hrvatske. Kao što su pogriješili oni koji su je doživljavali kao HDZ-ovu “bižuteriju” bez čvrstog političkog stava. U svakom slučaju, hrvatska premijerka može biti zadovoljna karijerom koju je dosad postigla, piše Glorija.

A ima i prilično jak razlog za posjet numerologu: prije dvije godine na njen joj je rođendan povjereno vođenje države, a ove će, 9. prosinca, na rođendan sina, potpisati pristupnicu za Europu.

O ulasku u Europu sanjala je od trenutka kad je preuzela vođenje Vlade i sad kad joj se san ostvaruje, ne žali muka koje su tome prethodile, niti pokušava prikriti ponos. U prilično otužnoj hrvatskoj zbilji pristupnica za ulazak u Europsku uniju zasigurno je jedna od vedrijih vijesti.

Kako se pripremate za 9. prosinca?

- Taj datum mi je najvažniji i najsretniji u životu, jer je 9. prosinca 1984. rođen moj sin Lovro. A eto, dogodilo se da ću taj datum pamtiti i zbog potpisivanja pristupnog ugovora kojim Hrvatska de facto postaje članica Europske unije. Jako sam ponosna na to, iza toga stoje dvije godine teškog rada, a nekako mislim da se ništa u životu ne događa slučajno. Pa tako ni da su mi se najvažniji događaji u privatnom i političkom životu poklopili na isti datum. Bit će to prije svega dostojanstven događaj i mislim da sam se za njega pripremila na najbolji mogući način. Taj ću sporazum potpisati nalivperom koje sam lani dobila od Svetog oca, Benedikta XVI.

Nijedan premijer nije bio toliko na meti javnosti kao vi. Kritiziraju li vas više žene ili muškarci?

- Podjednako, ali ja ni ne mislim da bi žene trebale imati neko veće razumijevanje prema meni. A što se tiče građana, ne dobivam mnogo pisama u kojima bi izražavali neko nezadovoljstvo. Tu imam više potpore. Za razliku od medijske slike, gdje je više kritika. Pa i ne mogu se sjetiti da sam dobila ne ke pohvale. Još u proljeće svi su govorili da nećemo završiti pregovore s Europskom unijom te da ću ja morati dati ostavku. Kad smo ih ipak završili, oporba nije čestitala, a mediji su to tretirali kao nešto što je samo po sebi razumljivo.

Jeste li u ove dvije godine pomislili na ostavku?

- Ne, ni u jednom trenutku! Bilo bi prestrašno da premijer drugi put ode bez borbe. Dapače, vrlo sam ponosna na sve što sam napravila u tim doista teškim i kompliciranim uvjetima. Otpočetka sam vozila na nekoliko kolosijeka da bismo sačuvali proračun, radili na gospodarskom oporavku, deblokirali pregovore i otvorili borbu protiv korupcije, rekla je premijerka za Gloriju.

Volite li otići u shopping ili se opustiti u spa?

- Nikad nisam bila u spa. A i zamislite što bi me čekalo da se otkrije kako sam cijeli dan provela na nekom tretmanu. Ja se ne smijem ni ošišati! Odmah je to škandal. A poznajete li neku žena koja ne ide frizeru da bi se ošišala? Ili neku ženu koja ne voli biti dobro odjevena, imati dobru torbicu ili cipele? Nema je. Samo je pitanje može li si to priuštiti. I kad sam imala malu novinarsku plaću i teško živjela, voljela sam si kupiti nešto lijepo. Pa tako i danas.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Glorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:55