MINI INTERVJU

JADRANKA KOSOR ZA JUTARNJI 'Milanović bi morao priznati grešku i završiti priču oko Lex Perković'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Iako je riječ o vrućoj temi, izmjene tzv. Lex Perković koje je predložio Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor, umjesto među prve točke dnevnog reda sjednice Sabora, dospjele su na 85. mjesto.

U čemu je problem?

- To bi trebalo pitati one koji su odlučivali. Upozoravala sam na to i na samoj sjednici Sabora, a predsjedniku sam prije sjednice poslala pisani zahtjev da se uvrsti u prvih deset točaka... To je poruka u kakvom sustavu parlamentarne demokracije živimo.

Što mislite o kompromisnom rješenju Vlade da zakon stupi na snagu 1. siječnja 2014.?

- Mi smo potpisali da se odredbe o europskom uhidbenom nalogu aktiviraju 1. srpnja 2013. Tako smo se obvezali u pristupnom ugovoru, ali i 2010. kad smo mijenjali Ustav i donosili zakon. Nikakvih razloga za neka kompromisna rješenja nema. Ako to treba biti izlaz za predsjednika Vlade koji je žestoko branio izmjene zakona, onda i dalje mislim da su one nepotrebne jer će i u tom slučaju opet nastati problem nevjerodostojnosti. Politička šteta je trajna i za Hrvatsku i za premijera. Najbolje bi učinio da smogne snage priznati da ovaj put nije bio u pravu, i da izmjenama zakona završi tu priču. U politici je važno da ljudi koji donose odluke, imaju hrabrosti priznati da su i pogriješili. Tu spoznaju, na žalost, stječemo samo iskustvom.

Zašto se premijer tako čvrsto drži svog stava?

- Zato što zna da je pogriješio, a bio je uvjeren da je u pravu. Zoran Milanović nema razloga štititi bilo kojeg pojedinca. Mislio je da će njegovim upornim inzistiranjem pogreška biti prihvaćena. Ali, dogodilo se suprotno.

SDP je najavio da će Saboru predložiti osnivanje istražnog povjerenstva o Đurekovićevu ubojstvu. Hoćete li to podržati?

- Da, podržat ću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:00