BIVŠA PREMIJERKA

Jadranka Kosor za Jutarnji: Milošević mi je stalno davao komplimente... nisam očekivala da ima rezervni plan

U mnogim teškim situacijama bila sam sama. Kad je HDZ optužen u slučaju Fimi-Media, javno nije istupao niti jedan od aktuačnih kandidata, rekla je predsjednica HDZ-a u razgovoru za intervjuu
 Biljana Gaurina/CROPIX

Politički analitičari objavili su zanimljivu teoriju da su vaši protukandidati formirali zajedničku frontu čiji je jedini cilj srušiti vas s predsjedničke funkcije, tj. bez obzira na to tko bude vaš najizgledniji protivnik, ‘najvažnije je da Kosor ne pobijedi’.

- Dobro je da su gospoda konačno i javno istupila. Njihova kandidatura dobra je za stranku, za naše izborne procese, a oni tako pokušavaju ostvariti svoje ambicije. Činjenica jest da se međusobno sastaju i dogovaraju iako u medijima ne govore o tome izravno. Dobro je da razgovaraju. Voljela bih, pak, da katkad više razgovaraju i sa mnom. Naime, cijeli izborni proces u stranci veliki je posao na organizaciji u kojem sudjelujemo uglavnom glavni tajnik gospodin Branko Bačić i ja. Predsjednica sam HDZ -a i moja je dužnost svima u izborima osigurati jednake uvjete. Učinit ću sve da svi dobiju jednake uvjete za start kad za to dođe vrijeme. Ali i da svi imaju jednake šanse, uključujući i mene.

Neću prljave igre

Očekujete li udarce ispod pojasa?

- Sve ću učiniti da onemogućimo prljave igre. Želim da se izbori održe u dobrom ozračju, da budu pošteni i da svi mi u konačnici možemo reći da su naši izbori doista bili demokratski. Ne bi bilo dobro da oni koji se zalažu za jačanje demokratskih procesa to sami onemoguće.

Na koga mislite?

- Ne smijemo dopustiti da bilo koji kandidat za ključne dužnosti u stranci nastoji pritiskati članove od temeljnog ogranka nadalje. Dakle, uvesti u taj izborni krug svoje ljude mimo naših statutarnih pravila. To bi bilo pogubno. Pozivam i druge javno deklarirane kandidate za novo vodstvo da o tome vode računa. Važno je i da u ta tri mjeseca izbornog procesa pred nama ne izgubimo snagu kao respektabilna stranka u Saboru. Bilo bi pogrešno zaboraviti kontrolu aktualne vlasti.

Zar vas konkurenti smatraju toliko lošom predsjednicom kad su osnovali frontu protiv vas?

- Oni će to valjda i javno reći. Protukandidati o kojima govorite nisu prigovarali, dapače hvalili su moj rad. Pogledajte samo zadnje izjave, primjerice Domagoja Miloševića s investicijskog foruma kad je govorio i u krugu naših gostiju iz inozemstva, veleposlanika i domaćih stručnjaka. To su baš bili komplimenti. A to je bilo prije samih izbora. Dakle, ne mislim da oni misle da sam bila loša predsjednica Vlade ili stranke. Uostalom, da nije bilo tako, ne bismo završili pregovore i ostvarili taj povijesni uspjeh. Moji protukandidati jako dobro znaju koliko sam energije, upornosti i tvrdoglavosti uložila u cijeli taj proces. Često su to i sami isticali.

Kombinacije

Doživljavate li kandidaturu Darka Milinovića i Tomislava Karamarka kao pokušaj skretanja HDZ-a prema konzervativnijoj desnici?

- U izbornom procesu poznati smo javnosti sa svojim biografijama i učinjenim u političkom i privatnom životu, kao i rezultatima u HDZ-u. Otkako sam na čelu stranke, ustrajala sam da se HDZ učvrsti kao snažna demokršćanska stranka. Isticala sam da ćemo mi snažno promicati naše kršćanske korijene kao 28. članica EU. Moramo i snažnije nastupiti na političkom centru, tu moramo osvojiti dodatni prostor.

Kakvim programom namjeravate osvojiti povjerenje članstva?

- Vlada koju sam vodila počivala je na tri glavna stupa. To su bili i stupovi rada HDZ-a. Gospodarski oporavak i gospodarstvo kao srce našeg stranačkog programa, završetak pregovora, a sada snažna uloga u procesima EU i beskompromisna borba protiv korupcije. To će biti temelj moga programa u idućem mandatu predsjednice HDZ-a. Uvijek sam govorila: ‘Sve što je korisno za Hrvatsku, korisno je i za HDZ’.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:44