FLYING FOX

Jahta koju povezuju s milijarderom i vlasnikom Amazona Jeffom Bezosom uplovila u Gruž

Dolaskom Flying Foxa u Hrvatsku započela je realizacija najave dolaska oko stotinu mega jahti na hrvatsku obalu
 Božo Radić/Cropix

U dubrovačku luku Gruž jučer je uplovila mega jahta Flying Fox duga 136 metara. Iako je to više puta demantirano, jahta se povezuje s najbogatijim čovjekom na svijetu, Jeffom Bezosom,vlasnikom Amazona. Prema dostupnim informacijama jahta je jučer doplovila u Dubrovnik iz Tivta a potom je krenula prema Cavtatu. Kako neslužbeno saznajemo pri dolasku u Gruž na jahti je bila samo posada, dok se dolazak vlasnika broda u trenutku pisanja ovog teksta tek očekivao. Zasad nije poznato koliko dugo će ta mega jahta ploviti hrvatskim vodama.

image
Božo Radić/Cropix

Dolaskom Flying Foxa u Hrvatsku započela je realizacija najave dolaska oko stotinu mega jahti na hrvatsku obalu ovog ljeta što je Jutarnji list najavio prošlog mjeseca. Naime, korona virus poremetila je planove vlasnika ovih jahti koji su umjesto u Italiji ili Španjolskoj ljetnu sezonu odlučili započeti u Hrvatskoj. Riječ je o jahtama u privatnom vlasništvu ali i onima koje su namijenjene za čarter. Mnogi naši sugovornici tada su isticali kako je upravo uspješna hrvatska borba s korona virusom razlog da su mega jahte s Kariba krenule prema Hrvatskoj i Crnoj Gori.

image
Božo Radić/Cropix

Flying Fox je u Mediteran stigla iz Indijskog oceana a potom kroz Sueski kanal preko Turske i Crne Gore doplovila u hrvatske teritorijalne vode. Ova jahta je po prvi puta u Hrvatskoj i jedna je od najvećih koja je uplovila u neku od naših luka. Prema najavama u sljedećem periodu bi u hrvatske vode i luke trebalo uploviti deset od 20 najvećih mega jahti na svijetu. Tko su njihovi vlasnici i tko na njima plovi najveća je tajna. Iako se na mnogim specijaliziranim internet stranicama za najam jahti navodi kako je tjedan dana najma Flying Foxa 3,5 milijuna eura, taj brod, kako doznajemo, uopće nije namijenjen za najam već je koristi samo njen vlasnik.

image
Božo Radić/Cropix

Riječ je o jahti koja je porinuta u more 2019. godine a sagrađena je u njemačkom brodogradilištu Lürssen. Jahta ima četiri palube i veličine je 7.000 četvornih metara. Vrijedna je oko 400 milijuna američkih dolara, a upravo je Jeff Bezos „osumnjičen“ da je toliko platio za nju. Tko je njen vlasnik službeno je tajna kao što je bila i tajna da se ona uopće gradi. U njemačkom brodogradilištu ona se vodila pod šifrom Projekt Shu.

Nakon što je izašla na more odmah je postala svjetska senzacija. U više intervjuu Mark Berryman, dizajner interijera jahte tvrdio je kako je njen vlasnik aktivno nadzirao njenu izgradnju i dao osobni obol njenom izgledu. No, nikad mu se nije omaknulo da otkrije i njegovo ime Jedino je poznato da jahtom upravlja najpoznatija svjetska brokerska kuća za jahte Yacht Imperial sa sjedištem u Monaku.

image
Božo Radić/Cropix

Na sedam tisuća kvadrata prostora jahta je opremljena svim zamislivim i teško zamislivim luksuzom. Visoka je čak 32 metra, kao tri autobusa „Londonera“. Na jahti je je 11 apartmana veličine 100 četvornih metara namijenih za dvadeset i dvoje gostiju, te 25 kabina za 54 člana posade. Članovi posade u najvećoj su mjeri bivši pripadnici britanskih specijalnih vojnih postrojbi. Naime, vlasnik broda smatra kako su oni zbog svoje utreniranosti i discipline najpogodniji za taj posao.

Na brodu se našlo mjesto za nekoliko teretana, prostor za jogu, zimski vrt kino, ronilački centar sa baro komorom. Tu je i 12 metarski bazen u kojem se dubina regulira prema zahtjevu korisnika. Jahta ima i dva heliodroma, veći i manji. Na onaj veći može sletjeti i najveći civilni helikopter Airbus H175. Taj veći heliodrom, kada nije zauzet namijenjen je za održavanje zabava i služi kao plesni podij. Gosti na brod mogu doći i manjom podmornicom koju mogu parkirati u utrobu broda.

image
Božo Radić/Cropix

Vlasnik broda na njemu ima i svoj ured za koji je izričito tražio da nema pogled na more.“On mi je potreban za rad a more će me samo dekoncentrirati“, rekao je dizajnerima. Dio posade je i 5 kuhara a maksimalni kapacitet dvije kuhinje je isporuka 246 obroka dnevno. Kapacitet svih hladnjaka i zamrzivača na brodu je 137 kubika. Jedna od kuhinja je na smještena na jednu od paluba na otvorenom u čije i sastavni dio roštilj u kojem se može ispeći cijelo janje.

Jeff Bezos procijenjuje se da je najbogatiji čovjekom na svijetu. Njegovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 138 milijardi dolara.Tijekom najžešćeg udara korone, u travnju ove godine, u samo jednom danu bogatstvo mu je poraslo za 6,3 nakon rekordnog rasta dionica Amazona, u kojem je njegov udio 11,2 posto. Rastom dionica profitirala je i njegova bivša supruga Mackenzie Bezos, koja je nakon razvoda od milijardera postala jedna od najbogatijih žena svijeta. Njezin saldo je zbog rasta cijene dionica tada porastao za 2,2 milijarde dolara, na 44,8 milijardi.

image
Božo Radić/Cropix

Bezos je s tadašnjom suprugom online imperij počeo graditi 1994. godine.Ured za online prodaju knjiga napravio u je garaži i s dvoje programera krenuo u posao. Stvorena je tvrtka Cadabra Inc., koja je kasnije preimenovana u Amazon. Amazon je s godinama eksplodirao i počeo se ubacivati u brojne druge online prodajne segmente. Sve ostalo je povijest…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:31