SPEKTAKULARNI BIJEG IZ BETINE

Jahta ruskog oligarha misteriozno nestala iz hrvatske marine: Doznajemo gdje je zadnji put locirana

Hrvatska policija uopće nije imala službene podatke niti bilo kakvu obavijest da blokirana jahta bogataša bliskog Putinu ima zabranu prelaska

Irina VU (lijevo) i druga jahta koja izgleda gotovo identično snimljena danas (desno)

 Niksa Stipanicev, Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Jahta Irina VU u vlasništvu tvrtke ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu Alishera Usmanova i njegove supruge Irine, koja je završila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije na Ukrajinu, ukradena je pod okriljem noći sa suhog veza iz marine Betina na otoku Murteru još prije tri mjeseca, a u luku je uplovila gotovo identična druga jahta.

Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tek je ovaj tjedan doznalo za ovu bizarnu krađu i očiti sigurnosni propust. U istragu su uključeni DORH, SOA-a i međunarodne agencije. Izdat će se i međunarodna potjernica.

Prema podacima koji se mogu iščitati na internetskoj stranici "marinetraffic.com", jahta Irina VU, registrirana 2012. u Splitu, isplovila je iz luke u Betini 6. listopada 2022. nešto poslije 10 sati, a tri dana nakon isplovljavanja, 9. listopada prošle godine oko podneva uplovila je u tursku luku Didim, gdje se usidrila i to joj je zadnja poznata lokacija.

Jahta je bila među imovinom ruskih oligarha koju su u Hrvatskoj locirala naša istražna tijela i imala je zabranu prelaska, odnosno bila je pod blokadom. Zajedno s još četiri luksuzna plovila čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna dolara bila je na popisu sankcioniranih ruskih vlasnika ili njihovih tvrtki. Međutim, unatoč tome jahta Irina VU bez ikakvih je problema napustila hrvatsku luku i isplovila iz naših teritorijalnih voda. Kako neslužbeno doznajemo iz visokih izvora, to se dogodilo zbog toga što hrvatska policija uopće nije imala službene podatke niti bilo kakvu obavijest da jahta ima zabranu prelaska, tako da granična policija nije imala razloga postupati i zaustaviti Irinu VU.

image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix

Je li netko od nadležnih tijela zaboravio obavijestiti MUP, ili je napravljen propust, utvrdit će istraga koja je u tijeku.

Ovu bizarnu priču potvrdili su nam u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Državni tajnik u Ministarstvu mora Alen Gospočić kaže kako su ovaj tjedan obaviješteni da je jedna od pet jahti ruskih oligarha koje su "zamrznute" u hrvatskim lukama otuđena iz luke Betina. Gospočić je i član Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja. Kaže da je jahta, čim se vlasništvo povezalo s ruskim oligarsima koji su na listi sankcija EU i SAD-a, plombirana, vlasnici su obaviješteni da ne mogu raspolagati svojom imovinom, a lučki kapetan je zabranio bilo kakav pristup jahti. No, kako je onda moguće da je netko slobodno ušetao u luku, ukrao jahtu od 35 metara, vrijednu pet milijuna eura, koja je pod sankcijskim režimom?

Gospočić kaže da ne mogu imati zaštitare u lukama te da je riječ o marini otvorenog tipa, u koju svi mogu doći bez problema.

- U luci Betina sve je otvoreno za pristup bilo koga. I vi i ja možemo doći tamo, hodati po rivi i skočiti na bilo koju jahtu koja je tamo vezana. Ministarstvo je izvijestilo luku da je jahta blokirana, lučki kapetan je izdao uputu nadležnima da se ne smije toj jahti na bilo koji način pristupiti, a Ministarstvo ne angažira zaštitarske službe za 24-satno čuvanje tuđeg vlasništva niti ima to u planu jer je takav sustav neodrživ – kaže Gospočić.

image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix

Gospočić tvrdi da su sve nadležne službe morale biti obaviještene jer je sustav centraliziran. U Radnoj skupini sudjeluje više resora i svi su morali znati da je jahta pod blokadom.

- Naše je ministarstvo u ovom slučaju primijenilo mjere sankcija, a sva ostala tijela, pa tako i MUP, morali su imati o tome spoznaju - kaže Gospočić.

Na naše pitanje kako je moguće da netko ukrade jahtu i da oni o tome doznaju tek nakon tri mjeseca, odgovora da njihova nadležnost nije da provjeravaju je li netko ukrao tu zamrznutu imovinu.

- U luci je na stotinu plovila i ne može lučki kapetan provjeravati koji je plovni objekt na vezu, a koji nije. Ali sada ide detaljna istraga u kojoj će se sve utvrditi - kaže Gospočić.

Navodno, istražna tijela imaju i imena onih koji se dovode u sumnju da su isplovili na jahti.

Prema trenutnim podacima kojima raspolažu hrvatska istražna tijela, kasnije uplovljavanje gotovo identične jahte u luku Betina najvjerojatnije nema nikakve veze s odlaskom Irine VU jer je riječ o plovilu koje je tek nakon nekog vremena došlo u Betinu na stvarni remont.

image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U Betini Irini Vu danas nema ni traga

Niksa Stipanicev/Cropix

Naši izvori navode kako se uistinu radi o velikom propustu, posebno kada se ima u vidu da su istražna tijela vrlo profesionalno odradila svoj posao i poduzela sve potrebne korake, a sada unatoč tome Hrvatska ispada nesposobna držati pod kontrolom već blokiranu imovinu.

Jahtu Irina VU sagradila je britanska kompanija Sunseeker, a isporučena je 2012. Danas se jahte takvog tipa i godišta prodaju za oko pet milijuna eura. Portal Oštro povezao je tvrtku u čijem je vlasništvu jahta s bračnim parom Usmanov, koji su bliski prijatelji Vladimira Putina. Irina Usmanov krajnja je vlasnica Leraux Holdingsa, a Vladimir Putin 2015. ju je proglasio herojem rada.

Osim jahte Irina VU, u Hrvatskoj je pronađena i druga imovina članica Usmanove obitelji; stari ljetnikovac i šuma na Pelješcu, koji pripadaju Alisherovoj sestri, te nekretnine njegove supruge Irine u Orebiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:39