NOVA FRONTA

Jak vjetar nosio krovove u Sloveniji, nova oluja ide prema sjeveru Hrvatske: ‘Razvijaju se snažne superćelije‘

Grmljavinsko nevrijeme koje je zahvatilo noćas i Međimursku županiju bilo je praćeno tučom, pljuskovima i jakim vjetrom

Nevrijeme u Sloveniji

 /Neurje.si

U ranim jutarnjim satima sjevernim dijelom Slovenije protutnjalo je jako nevrijeme praćeno tučom. Najteže je, prema prvim informacijama bilo na području Velenja i Pomurja, a pojedine su prometnice neprohodne zbog srušenih stabala.

Mjestimice je u prekidu opskrkba električnom energijom zbog počupanih vodova.

Na području Elektre Maribor bez struje je bilo ostalo 50.000 korisnika, no već se radi na sanaciji štete. Snažan vjetar je nosio krovove, a nekoliko je podruma bilo poplavljeno.

Katastrofične fotografije iz Slovenije na društvenim mrežama svjedoče o razmjerima grmljavinskog nevremena.

Prognoze govore da će se vremenske nepogode nastaviti i tijekom dana jer će se oluje događati na području cijele zemlje.

Do kraja dana moguća su lokalna nevremena praćena jakim vjetrom i tučom zbog čega je izdano narančasto upozorenje, prenosi Radio-televizija Slovenije.

Portal Neurje.si također piše da se u zapadnom i središnjem dijelu zemlje može očekivati razvoj novih oluja.

Snažne superćelije koje su se već razvile u sjevernoj Italiji, ponovno su se formirale u veći konvektivni sustav koji putuje prema istoku i sjeveroistoku.

Neurje.si javlja kako su se prognoze već ostvarile.

‘U središnjem dijelu Slovenije radar pokazuje sve jaču oluju koja putuje sjeveroistokom, s većim udarima tuče.‘

Na društvenim mrežama šire se pak fotografije crnih oblaka, a građani javljaju kako pada jaka kiša.

Sudeći prema radarskim slikama, kroz nekoliko sati oluja će ponovno prohujati sjeverozapad Hrvatske.

Podsjetimo, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je noćas i Međimursku županiju. Bilo je praćeno tučom, pljuskovima i jakim vjetrom koji je čupao stabla i lomio grane. Tuča je padala od Macinca do Čakovca, a vatrogasci su imali desetak intervencija. Uz uklanjanje porušenih stabala, morali su i ispumpavati vodu iz podruma. Uslijed približavanja fronte sa sjeverozapada Europe na snazi je najviši stupanj upozorenja na nevrijeme za zagrebačku, karlovačku, osječku i gospićku regiju, kao i za riječko područje.

U drugom dijelu četvrtka treba računati na vrlo nepovoljne prilike u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Prodorom hladnijeg zraka će osvježiti, no toplinski val se na moru nastavlja, štoviše, opasnost će biti vrlo velika po zdravlje ljudi.

Petak tako donosi vrlo veliku opasnost od vrućine za splitsko područje, kao i stabilizaciju atmosferskih prilika, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:19