FOTKA MJESECA

Jak vjetar u Istri raščistio obzor i donio spektakularne prizore: ‘Ovo se zaista ne viđa često‘

‘Ovako se Alpe vide tek 2-3 puta godišnje, najčešće sredinom zime, kada hladna bura raščisti atmosferu‘
Pogled iz Brtonigle na Alpe
 Daniel Roša/Instagram, Danielino83

Nakon niza kišovitih i maglovitih te vrlo toplih dana u Istri, protekli produženi božićni vikend konačno je zapuhala bura. Taman da pročisti nebo i da se iz sjevera Istre kao na dlanu prikažu Alpe.

Predivne fotografije Brtonigle, gradića s Bujštine iza koje se vidi ovaj snijegom prekriven planinski lanac, pojavile su se na Instagramu i Facebooku, a posebno na Facebook profilu udruge Istrameta. Jer takvi se prizori ne vide često.

Foto: Mery Tenžera / Istramet

- Ovako se Alpe vide tek 2-3 puta godišnje, najčešće sredinom zime, kada hladna bura raščisti atmosferu, a alpski vrhovi su zatrpani snijegom. Još je rjeđi slučaj, kao što je bilo 15. prosinca, odnosno kada je iznad Istre oblačno, najčešće u sklopu novog pogoršanja vremena, a iznad Alpa vedro, što dodano "pojača" efekt jer su vrhovi osvijetljeni posljednjim zrakama sunca. To sam zabilježio, a događa se dosta rijetko, kazao nam je mag. ing. agr. Petar Radovan, voditelj projekta i osnivač Istrameta.

Prekrasan pogled na Alpe još efektnije je zabilježio i Daniel Roša.

Inače, ovih dana vrijeme u Istri uistinu luduje. Bilo je svega - od jake bure u subotu, do lijepog i mirnog sunčanog dana u nedjelju, te tuče i snijega za Božić. Početak novog tjedna obilježila je ponovno kiša s jakim vjetrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 18:40