PROPALA NAJVEĆA INVESTICIJA U KAMPANJI

Jako Andabak: Ne kajem se što sam Primorcu dao 2 milijuna

SPLIT - Naravno da rezultat Dragana Primorca nije nešto s čim bi itko, pa i on, mogao biti oduševljen, ali očito je takvo stanje - rekao nam je Jako Andabak, koji je s dva milijuna kuna najveći pojedinačni donator nekog od predsjedničkih kandidata, ili je bar najveći javno priznati donator.

Skrivali donatore?

Naravno, najveći pojedinačni dioničar Hajduka i hotelijer nimalo se ne kaje što je Primorcu dao toliki novac, pa ni nakon što je rezultirao sa samo 5,93 posto glasova koje je taj nezavisni kandidat uspio privući.

- Nitko od nas nije mogao očekivati da će Primorac postići ovaj ili onaj rezultat, stvar je opredjeljenja kamo ćete usmjeriti svoj novac i uložiti ga, ne znajući hoće li to ulaganje biti isplativo.

Naravno, dobrim dijelom moja je donacija plod prijateljskih odnosa s Primorcem, kaže Andabak, dodajući da je sve što radi u životu navikao raditi javno, bez skrivanja.

- Ne želim reći da su neki drugi kandidati skrivali tko im je i koliko novca dao, ali mislim da takve stvari ne treba skrivati nego ih uredno prijaviti - smatra Andabak.

Ne očekuje korist

Procjenu Damira Kajina na posljednjem televizijskom predizbornom sučeljavanju da je malo vjerojatno da bi netko u kandidata uložio dva milijuna kuna, a da ne očekuje da će mu se to višestruko vratiti, Andabak ocjenjuje prilično lakonski.

- Vidite da se i takvo nešto može dogoditi. Ja ne mislim da je ovo što sam napravio nešto toliko ni veliko ni značajno.

Za dva milijuna mogao kupiti 10 posto dionica hotela Brela

Za dva milijuna kuna Andabak je mogao, po posljednjoj burzovnoj cijeni, kupiti nešto više od 10 posto Hotela Brela u kojima je suvlasnik. Jako Andabak rođen je 1949. u Ćaiću kod Livna u BiH, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Prvo zaposlenje bilo mu je u tvornici Rade Končar-Dizala, u kojoj je dogurao do mjesta direktora kontrole kvalitete, razvoja, planiranja i prodaje. U struci je radio i kao generalni direktor poduzeća Volta. Godine 1989. počinje prodavati police za WVŠ i Wiener Stadtische, a dvije godine kasnije osnovao je Sunce, za prodaju osiguranja, a suosnivač je i prvog privatnog osiguravajućeg društva Helios. Danas se bavi samo hotelijerstvom. Suvlasnik je tvrtke Bluesun koja u svom sastavu ima 13 hotela u nekim od najzanimljivijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:56