PREGOVORI U TIJEKU

Jakovčić će Istri donijeti čak milijardu dolara investicija

Iza projekta stoje Guggenheim partners i G2. Oni okupljaju najjače američke, ali i druge investitore koji otkrivaju i stvaraju nove destinacije
 Srecko Niketic/CROPIX

ZAGREB - Moćni investitori iz SAD-a žele uložiti nevjerojatnih milijardu dolara u Istru, gdje bi gradili muzeje, turističke, sportske, stambene, zabavne i druge kulturne sadržaje. Riječ je o potpuno novoj vrsti projekta kakav u Europi još nigdje nije ostvaren, a radni naziv je Croatian Cultural Resort.

Pregovori s investitorima

Nešto slično, ali u daleko većim razmjerima, gradi se upravo u Abu Dhabiju. Istarski župan Ivan Jakovčić trenutno je u Americi, gdje pregovara s investitorima, a ekskluzivno za Jutarnji ukratko nam je otkrio o čemu je riječ.

- Prve procjene govore da je to posao od milijardu dolara. Šanse da baš Hrvatska bude u tom poslu nisu male, ali treba biti realan jer su nam konkurencija Rio de Janeiro, Šangaj, ali i Portugal, Grčka, Crna Gora itd. Važno je da postoji snažna podrška Vlade i da je premijerka odlučna u realizaciji, jer država će staviti na raspolaganje državno zemljište i pomoći u gradnji infrastrukture, što je naša obaveza - poručuje Jakovčić.

Iza projekta stoje, tvrdi istarski župan, Guggenheim partners i G2, koji je sve ovo i pokrenuo. Oni okupljaju najjače američke, ali i druge investitore koji otkrivaju i stvaraju nove destinacije.

- Hrvatska na ovaj način najavljuje izlazak iz krize i snažan razvoj s novim kulturnim i turističkim sadržajima.

Ako samo pogledamo što se dogodilo u Bilbaou, onda je sve jasno. Tvrdim da je Istra još bolja lokacija za takvu prvorazrednu svjetsku atrakciju. Uspijemo li, Hrvatska će postati nezaobilazna destinacija na našem planetu! - ističe Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31