SUKOB U KUKURIKU KOALICIJI

Jakovčić naljutio partnere: Suradnju sa satelitom HDZ-a dogovorio je iza naših leđa

Stranka umirovljenika (SU) potpisala je podršku premijerki Kosor u vrijeme kada je ona bila najnepopularnija
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić potvrdio je status zločestog djeteta Kukuriku koalicije. I prije nego što se stišala bura koju je izazvao potpisom na ugovor o projektu Brijuni Rivijera uz potpis premijerke Jadranke Kosor i oštro protivljenje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Jakovčić nastavlja s “nepodopštinama”.

Potvrda suradnje

Ovaj put je nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora počeo prilično prisno surađivati sa Strankom umirovljenika, najžešćim oponentom njegova koalicijskog partnera Hrvatske stranke umirovljenika. Potvrda te suradnje je i sporazum koji je u Puli potpisan početkom ljeta, a o kojemu u HSU-u nisu imali nikakvih informacija. Prvaci HSU-a partneru Jakovčiću i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću zamjeraju i prisno druženje s njihovim oponentom Lazarom Grujićem, šefom SU-a, na osnivačkoj skupštini te stranke u Istarskoj županiji. Bio je to sastanak s “protivničkim umirovljenicima” u stanciji Buršić u Vodnjanu početkom kolovoza, za što javnost i ne bi znala da SU na svojim internetskim stranicama nije objavio fotografije.

- Nakon što je potpisan ugovor o suradnji u Puli, ja sam kolegi Jakovčiću u Kninu 5. kolovoza skrenuo pažnju na suradnju koju je IDS potpisao s našim zajedničkim rivalima. Kratko smo porazgovarali i rekao sam mu da to nije korektno. Rekao je ‘u redu, sada su najbitniji parlamentarni izbori’ - kaže predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i zaključuje:

Zajedno u Barbanu

- Mislio sam da je sve u redu, ali onda je Jakovčić, umjesto da se drži našeg usmenog dogovora, dao potporu SU-u pojavivši se na njihovoj osnivačkoj skupštini. Mislim da to zaista nije u redu.

O svemu što se u Istri događalo u posljednja dva mjeseca Hrelja planira izvijestiti kolege iz Kukuriku koalicije već sutra, kada se nađu u Rovinju. Čelnici oporbene koalicije, naime, sutra će se zajedno pojaviti u Barbanu na trci na prstenac.

- Ne želimo raditi problem, ali mislim da svi članovi koalicije moraju znati što se događa. Međutim, ne očekujem nikakav epilog. Naučeni smo otrpjeti, posvećeni smo višem cilju, parlamentarnim izborima - kaže Hrelja.

Potpis za podršku

Povijest odnosa Silvana Hrelje i predsjednika Stranke umirovljenika Lazara Grujića seže u vrijeme kada su obojica bili u Predsjedništvu HSU-a i kada se pričalo o njihovim sukobima, od verbalnih do naguravanja.

Otkako je u vrijeme najveće nepopularnosti Vlade i premijerke Jadranke Kosor potpisao sporazum o podršci i suradnji u Banskim dvorima, Grujića i njegov SU povezuje se s HDZ-om.

IDS i HSS već razgovarali o koaliranju nakon izbora

Prema našim informacijama, čelnici IDS-a nedavno su se u Umagu sastali s pojedinim istaknutim članovima HSS-a. Susret se dogodio u jeku afere oko projekta Brijuni Rivijera, koji je podijelio Kukuriku koaliciju. Premda na sastanku, tvrde naši sugovornici, nije bilo govora o nekakvom zajedničkom nastupu HSS-a i IDS-a na predstojećim izborima, razgovaralo se o mogućnosti poslijeizborne suradnje dviju stranaka. One bi, naime, kao blok - naravno, pod pretpostavkom da Kukuriku koalicija ne uspije dobiti dovoljan broj mandata za sastav nove Vlade - u poslijeizbornoj aritmetici mogle biti jezičak na vagi za stvaranje nove Vlade.

- Ne stvaramo novu ‘porečku skupinu’ niti ćemo na izbore izaći zajedno, ali suradnja HSS-a i IDS-a nakon izbora je moguća. Tko je, uostalom, još prije nekoliko godina mogao zamisliti da bi HDZ i HSS ulazili u koaliciju sa SDSS-om, a danas je to posve normalno - kaže nam jedan visokopozicionirani HSS-ovac, dobro upućen u zbivanja, koji je zamolio za anonimnost. ( A. Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:36