ODBILI 'KRAVU MUZARU'

Jakovčić odgovara investitore od Brijuni-rivijere. Čačić: Ne smije se desiti da se pokrene investicija pa ju se naknadno spriječi!

Čačić: Nije to prvi slučaj takvih ucjena ni prvi slučaj kriminala u konzervatorskom poslu
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara investitore od projekta "Brijuni-rivijera" , a kritizira i sam HNS tražeći smjenu zamjenika ministrice kulture, odgovorio da Jakovčić ima pravo u dijelu kad govori da se takve situacije ne smiju dešavati.

- Ne smije se desiti da se u Hrvatskoj priprema i pokrene investicija, da se uloži novac u projekte i daju bankarske garancije, da se ide u natječaj i da se natječaj realizira i da onda Konzervatorski zavod koji je, nota bene, županijski, dakle, od gospodina Jakovčića, donese odluku kojom ustvari sprječava potpunu gradnju, kazao je Čačić u izjavi novinarima nakon saborske sjednice.

Zanimljivo, dodaje Čačić, 20, 30 pa i 40 godina takvu odluku Zavod nije donosio, a sad ju je donio kad se našla 'krava muzara' koju bi se moglo vjerojatno ucjenjivati i tražiti posao za Zavod, a možda i ne samo za Zavod.

- Nije to prvi slučaj takvih ucjena ni prvi slučaj kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može desiti, kazao je Čačić opetovano naglašavajući da se takve stvari ne smiju dešavati jer su izravno protiv interesa Hrvatske i Istre, zapošljavanja hrvatskih građana, stvaranja dohotka i profita.

Jakovčićevu reakciju je ocijenio neprimjerenom naročito zato jer je riječ o županijskom zavodu.

- Neka pogleda sam sebe, osvrne se i vidi tko je tamo. Problem je u tome da je to u državnoj vertikali, rekao je Čačić.

Naveo je da su rješenja poznata: postoji žalba koja će doći na drugostupanjsko tijelo, a to je ministarstvo, koje će razmotriti sve uvjete.

- Važno je da se takve stvari jednom zauvijek spriječe. Zauvijek, poručio je Čačić i naglasio da se mora napraviti slika stanja - što je pod zaštitom, a što nije.

- Svaki investitor u Hrvatskoj, strani ili domaći, mora znati što je pravni status projekta u trenutku kad ulazi u projekt. Nema više naknadne pameti niti ikoga koji bi se svojom ucjenom na to 'nalijepio' bez obzira tko to bio. Eto, to će sada napraviti Ministarstvo kulture, rekao je Čačić.

Poručio je i kako se ne osjeća napadnutim od strane gospodina Jakovčića.

Na pitanje novinara oko stečaja Coninga, Čačić je odgovorio protupitanjem: "Što je s vama? O čemu pričate? Niti je Coning išao u stečaj niti ima bilo kakav dug".

Čačić je pojasnio da je riječ o tvrtki Ingprojekt, koja uopće nije Coning i koja je nastala tako da je država 1993. preuzela tvrtku Coning koja je poslovala izvrsno i "nikad nije otpustila nijednog čovjeka niti je bila dana u blokadi dok sam je ja vodio".

- Nakon toga je država poništila pretvorbu, preuzela tvrtku, uništila tvrtku i ta tvrtka je sada otišla u stečaj, rekao je Čačić i dodao da je 1999. Ustavni sud poništio sve odluke HDZ-ove vlade, proglasio ih kriminalnim i uništenu tvrtku vratio radnicima.

Zamoljen je i da komentira nezadovoljstvo proizvođača u Sisku nakon što je u dvije industrijske zone zatvoren plin jer propušta mreža i najave da će morati otpuštati radnike jer će poslovati s gubitcima.

- Riječ je o plinskoj mreži koja je u katastrofalnom stanju i tehničkim uvidom u stanje inspektori su odlučili zabraniti upotrebu jer se radi o opasnosti po život ljudi koji ondje žive i rade, a rok da se to popravi je 60 dana, kazao je Čačić.

Rekao je da Vlada u cijeloj priči nema ništa s time, ali da ima obvezu koordinirati i smanjiti štete "i to ćemo napraviti".

Na novinarsko pitanje ulazi li fond Questus u privatizaciju "3. maja" i "Brodotrogira", Čačić je odgovorio da će se to čuti kad bude vrijeme.

- Rekao sam 100 puta, a sada 101. puta - ovu zemlju upropastilo je vođenje razgovora i poslovnih pregovora preko TV-a, zaključio je Čačić.

Očitovanje Ministarstva kulture: Nije dovedena u pitanje investicija za "Brijuni rivijeru"

ZAGREB - Izravni razgovori konzervatora i predstavnika investitora koji se javio na nedavni natječaj za projekt "Brijuni rivijera" su u tijeku i ni na koji način nije dovedena u pitanje potencijalna investicija, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

- Ministarstvo kulture svjesno je postojanja stalne napetosti između konzervatora s jedne strane i lokalnih vlasti i investitora s druge, pa ovom prilikom ističemo i da svaka turistička destinacija koja uključuje kulturnu baštinu ima dodanu vrijednost prema kojoj se odnosi s posebnom pažnjom - uvažavajući konzervatorska, urbanistička i arhitektonska načela, kao i nove visoke standarde zaštite prirodnog krajolika, ističe se u priopćenju.

Odgovarajući na upite u vezi s proglašenjem lokacije Sv. Katarina-Monumenti kulturnim dobrom i natječajem za projekt "Brijuni rivijera" koji se odnosi na taj dio pulske luke, Ministarstvo podsjeća da je vojni kompleks na području otoka sv. Katarina na listu zaštićenih kulturnih dobara uvršten 2009. godine.

Paralelno je, dodaje se, tekao proces zaštite dijela Monumenti koji uključuje izradu potrebne Konzervatorske podloge, a koju je Konzervatorski odjel u Puli krajem rujna 2011. godine uputio Povjerenstvu za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra. Ono je taj prijedlog prihvatilo 19. listopada 2011. Ispisivanje Rješenja o utvrđivanju lokacije Monumenti dovršeno je 10. veljače 2012. godine i nema nikakve izravne veze sa završetkom natječaja za projekt "Brijuni rivijera", stoji u priopćenju.

- Rad Ministarstva kulture posve je transparentan i upravo je nedavna objava Registra kulturnih dobara učinjena da bi svaki investitor u svakom trenutku mogao pogledati stupanj zaštite pojedinog objekta ili lokacije, odnosno da bi mogao pratiti proces zaštite i proglašenja kulturnim dobrom, podsjeća Ministarstvo dodajući da je konzervatorima upućen zahtjev da u razgovorima s investitorima jasno preciziraju svoje zahtjeve da ne bi dolazilo do naknadnih nesporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 19:14