MINISTAR NA UDARU

JAKOVINA NIJE NEGIRAO PISANJE JUTARNJEG 'Jesam li pod istragom Uskoka pitajte institucije'

Belisce, 040314.Tihomir Jakovina u posjetu je Beliscu gdje se susreo s gradonacelnikom Dinkom Buricem, nakon cega su zajednicki obisli tvrtke Duropack, Hidrobel i tvrtku Flochista.Na fotografiji: Dinko Buric, gradonacelnik Belisca i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je na upit je li pod istragom Uskoka uputio na institucije.

"To morate pitati institucije, institucije vjerojatno rade svoj posao na temelju prijave Sladorane. Ali se nadam da će Sladorana imati dovoljno dobru argumentaciju da objasni kako je prodana za 50 milijuna kuna manje upravo tvornici Viro, a i neke elemente iz svoga poslovanja", kazao je Jakovina kojega su novinari nakon sjednice Vlade upitali je li točno da je pod istragom Uskoka.

Ministar je odgovarajući i danas na upite je li pogodovao jednoj šećerani, ponovio kako kategorički tvrdi da pogodovanja nije bilo, da je interes kod donošenja odluka o kvotama bio isključivo primarna proizvodnja šećerne repe i interes svih naših šećerana.

"Ono čega također nije bilo i što govorim - nije bilo više povlaštenog položaja grupacije Viro kojeg je imala kod prethodnog ministra prethodne vlade", kazao je Jakovina, ponavljajuću kako se u sustav uvodi red, rad i odgovornost.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, Uskok ministra Jakovinu istražuje zbog kvota za izvoz i pogodovanja Tvornici šećera Osijek.

Prema tim navodima, predmet istrage Uskoka je odluka iz rujna 2012. godine koje je donijelo posebno povjerenstvo, a potvrdio Jakovina, a kojom je od ukupne kvote za izvoz od 180 tisuća tona šećera osječka Tvornica šećera, kojoj je vlasnik Marko Pipunić, dobila oko 45 posto kvote (oko 81 tisuću tona), dok su dvije tvrtke u vlasništvu Marinka Zadre, virovitički Viro i županjska Sladorana, dobile 57,6 tisuća tona ili 32 posto, odnosno 41,4 tisuće tona ili 23 posto.

Zbog toga je županjska Sladorana podnijela kaznenu prijavu Uskoku prije nešto više od godinu dana, a temeljila je to na nepoštovanju pravilnika prema kojima su glavni kriterij za dodjelu izvoznih kvota rezultati ostvareni u prethodnom razdoblju te tvrdeći da su time oštećeni za najmanje sto milijuna kuna, a Viro za još 15 milijuna kuna.

Upravni sud u Osijeku je pak prije nekoliko dana poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer u Hrvatskoj tržišne godine 2013./2014.

To je rješenje doneseno u studenom 2012. godine, a žalile su se Sladorana i Viro tvrdeći da su dobile manju kvotu od one koja im po prethodnoj proizvodnji pripada, a tvornica šećera Osijek veću.

Kod proizvodnih kvota je od ukupno raspoložive kvote od 192.877 tona, koja je odobrena Hrvatskoj u pristupnim pregovorima s EU, Tvornici šećera Osijek i Sladorani Županja dodijeljeno po 67.507 tona, a Viro tvornici šećera Virovitica 57.863 tone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03