ŠEĆERNA AFERA

JAKOVINA 'Nitko me još nije zvao iz USKOK-a'

Zagreb, 220213.Ministarstvo poljoprivrede.Ministar Tihomir Jakovina odrzao je konferenciju za medije vezano za nove rezultate toksicnosti mlijeka.Na fotografiji: Ministar Tihomir Jakovina, pomocnica ministra dr.sc. Mirjana Matausic Pisl.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da ga nisu kontaktirali iz USKOK-a te da su vrata Ministarstva otvorena državnim institucijama ukoliko imaju potrebu provjeriti dodjelu kvota za šećer.

"Institucije ove države koje imaju potrebu dodatno provjeriti stanje s kvotama su dobrodošle. Ministar Jakovina nije taj koji se treba brinuti što se tiče istrage", kazao je Jakovina na konferenciji za novinare.

Ponovio je kako su rješenja o dodjeli izvoznih i proizvodnih kvota za šećer doneseno ispravno, pravično i u duhu zakonskih odredbi i nije bilo pogodovanja niti jednoj šećerani.

Svemu je prethodila sveobuhvatna analiza i promišljanja u cilju zaštite domaće proizvodnje šećerne repe, svih šećerana, ali i prehrambeno-konditorske industrije. Kod dodjele kvota vodio sam se određenim kriterijima - sirovinskim područjem, proizvođačkim kapacitetima šećerana, proizvodnim količinama u razdoblju unazad osam, deset i više godina te tradiciji i povijesti naših šećerana, pojasnio je.

Na novinarski upit je li šećerana Viro kod prošlog ministra poljoprivrede imala povlašteni položaj, kao što je Jakovina jučer izjavio, ministar je rekao kako ne može to analizirati jer nije tada bio u ministarstvu. Ali s obzirom da je predsjednik Uprave županjske Sladorane Luka Burilović bio pomoćnik ministra poljoprivrede od 2004. do 2006. i s tog mjesta otišao za člana Uprave Sladorane, onda se vidi na koji način je vođena cijela priča oko šećera, kaže Jakovina.

Dodaje da je dosta upita bilo i o poništavanju riješenja Upravnog suda u Osijeku gdje je interese šećerana zastupao Miroslav Božić, koji je također jedno vrijeme bio djelatnik ministarstva, a i predsjednik povjerenstva za dodjelu kvota. "Onda možete sami procijeniti je li bilo povlaštenog položaja ili ne", rekao je.

Upitan jesu li ga kontaktirali iz Uskoka odgovorio je kako nije kontaktiran. "Institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu, imamo kompletnu svu dokumentaciju kojom ćemo podastrijeti naše odluke, ali se nadam da će se napraviti onda i cjelovita analiza u sektoru šećera unazad deset godina, uključujući podatke o načinu ulaska strateškog partnera u županjsku Sladoranu", rekao je Jakovina.

Poručio je kako Ministarstvo poljoprivrede i on kao resorni ministar nisu tu da bi štitili interese grupacije Viro, nego interese proizvođača šećerne repe, svih šećerana, konditorske i prehrambene industrije.

Također je rekao i kako su su priče o velikim odštetnim zahtjevima i gubicima Vira i Sladorane "čista glupost".

Vezano uz rebalans proračuna, Jakovina je kazao kako je proračun Ministarstva u startu za 2014. bio za 800 milijuna kuna veći nego u godini ranije (5,15 milijardi kuna). Smanjenje iznosi 300 milijuna kuna i riječ je o materijalnim troškovima, uslugama, a najmanje je uzeto na potporama i samim projektima. Izravne potpore su smanjene 50 milijuna kuna, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:45