SVJEDOK POKAJNIK?

JAMBO 'Bio sam u USKOK-u četiri ili pet puta zbog Bandića, ali ne smijem o tome govoriti'

Je li Stipe Gabrić Jambo pritisnut USKOK-om pristao otvoreno govoriti istražiteljima?
Metkovic, 130110.Milan Bandic posjetio je i doveo pomoc poplavljenim djelovima Metkovica. Grad Zagreb poslao je cizme, camce, vodu i prehrambene mamirnice.Metkovski gradonacelnik Stipe Gabric Jambo i Milan Bandic zajedno su obisli poplavljena podrucja.Bandic i Jambo posluzili su se autetnicim proizvodima doline Neretve suhim smokvama i mandarinama .Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
 Denis Jerkovic / CROPIX

Bio sam u USKOK-u četiri ili pet puta na ispitivanju o financiranju kampanje Milana Bandića za predsjedničke izbore 2009. Govorio bih o toj temi, kad bi smio davati izjave. I u Metkoviću i u Zagrebu morao sam potpisati da o toj temi neću javno govoriti. Nitko tko nešto zna ne smije vam ništa reći – odgovorio je Stipe Gabrić Jambo na novinarski upit o povezanosti s istragom financiranja kampanje Milana Bandića 2009/2010 godine, piše Slobodna Dalmacija.

Jambo je priznao da su ga se dohvatili istražitelji USKOK-a na temu najvažnijeg dijela rješenja o istrazi zagrebačkog gradonačelnika koji bi mogao biti odlučujući u dokazivanju krivnje. Je li Stipe Gabrić Jambo pritisnut USKOK-om pristao otvoreno govoriti istražiteljima?

Priča se i o nagodbi, to jest pokajništvu u zamjenu za djelomičnu poštedu od odgovornosti. Po metkovskim kuloarima bivši je gradonačelnik od strane šefa USKOK-a Cvitana koji mu je rekao da su dokazi neoborivi, doveden pred zid. U financiranje Bandića iz njegovog kraja umiješano je previše ljudi, samo svjedoka je više od 200, da bi priča ostala tajnom.

Priča o Gabrićevim nevoljama sa USKOK-om pukla je 22. ovog mjeseca kad se proširila vijest da je priveden na saslušanje u Zagreb. Jambo je kasnije demantirao riječima da je išao na sastanak u Odbor za poljoprivredu Sabora. Milan Bandić uhićen je dva dana ranije 20. listopada.

Spekulira se da je Jambo Bandićevoj ekipi, posebno Pripuzu, dugovao značajne svote novca zbog poslovnih problema u kojima je već dulje vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:02