PUŠTENA U RAD

Janaf u pogon pustio prvu solarnu fotonaponsku elektranu nazivne snage 90 kilovata

Puštanje u rad solarne elektrane možemo nazvati prvim korakom Janafa prema realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije
Ilustracija

Janaf je u četvrtak objavio da je na svom Terminalu Žitnjak-Zagreb u rad pustio integriranu solarnu fotonaponsku elektranu nazivne snage 90 kilovata (kW), čime će uštedjeti oko 70 tisuća kuna godišnje na troškovima električne energije, a emisiju ugljičkog dioksida na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona.

To je prvi Janafov izvedeni projekat obnovljivog izvora energije, što u toj kompaniji označavaju prvim korakom Janafa "prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije".

"Na približno 600 kvadratnih metara površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kilovatsati (kWh) električne energije i na taj način uštedjeti oko 70 tisuća kuna godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije ugljičnog dioksida (CO2) na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona", navodi se u priopćenju Janafa.

Za postavljanje solarne fotonaponske elektrane odabran je krov postojeće pomoćne građevine, čime se nisu zauzimale površine na tlu, a izgradnju je Janaf financirao vlastitim sredstvima, navodi se u priopćenju, pri čemu se ne iznosi vrijednost investicije.

"Puštanje u rad solarne fotonaponske elektrane možemo nazvati prvim korakom Janafa prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije", ističe u priopćenju predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić.

Naime, kako dodaje, u novoj razvojnoj strategiji Janafa "posebna će se pozornost staviti na identificiranje razvojnih projekata, poglavito u sektoru obnovljivih izvora energije, a moguće i u druge kompatibilne, propulzivne i visoko-profitabilne industrije visokih tehnologija, s ciljem ostvarivanja većih prihoda i stvaranja novih dodanih vrijednosti".

Također, pri tome će se razmatrati i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka, istaknuo je Adanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:27