SPREMAJU SE KAZNE?

Jandroković: ‘Bio bih žalostan da moramo zastupnike financijski kažnjavati da poštuju red‘

U Saboru se razvija praksa dramatičnog porasta kažnjavanja zastupnika, Jandroković kaže da je to zato što mnogi krše poslovnik

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon sastanka predsjedništva Sabora javnosti se obratio predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

“Sve je više rasprava koje nisu fokusirane na točku dnevnog reda, nego odlaze u sferu međusobnog vrijeđanja, vrlo često zastupnici zaborave koja je stvarna rasprava. Puno vremena trošimo na nepotrebna repliciranja i povrede Poslovnika”, rekao je Jandroković, javlja N1.

Spomenuo je i vrijeđanje u Saboru. “Gledali smo odredbe Poslovnika i zaključili da kažnjavanje bude pravo predsjedatelja. On mora procijeniti je li nešto opravdano kazniti ili nije. I vrlo je teško, teška je linija procijeniti radi li se o grubom govoru ili nešto izlazi iz okvira i predstavlja grubu uvredu ili čak i govor mržnje. Tu nema jednostavnog rješenja, ostavit ćemo i dalje da bude pravo predsjedatelja”, rekao je Jandroković.

“Jako mi je teško procijeniti što je najoportunije za rad Hrvatskog sabora. Možemo nastaviti ovako, ali krivu poruku šaljemo građanima, zato što je Poslovnik naš zakon, a mnogi ga zastupnici krše”, rekao je Jandroković.

“Možemo nastaviti ovako kako smo radili dosad, mi koji predsjedamo morat ćemo sankcionirati ono što je izvan okvira. Financijsko kažnjavanje? Razgovarao sam s Radinom, on ostaje pri tome da bi to bilo efikasno. Možda bi i bilo, ali žalostan sam da moramo zastupnike financijski kažnjavati da poštuju red. Moramo biti svjesni da svaki zastupnik ima svaki dan pravo petominutnog slobodnog govora, da se može govoriti u ime Kluba i samostalno, ogroman je prostor da se vrlo jasno i precizno kaže koji je stav pojedine političke opcije o pojedinom pitanju. Dakle, prostor postoji, a povreda Poslovnika postoji da bi se dodatno naglasilo ono što netko želi. Međutim, kada se to čini, narušava se Poslovnik i zakon, a sve one zastupnike koji to ne čine dovode u inferiornu poziciju”, rekao je Jandroković.

Dodao je da vrlo često ono što je izrečeno u povredi Poslovnika bude u medijima. “Nije isto kad ti svoj stav izneseš u regularnoj raspravi ili u nečemu čime si povrijedio Poslovnik”, rekao je Jandroković.

Treba, kaže, razgovarati i o tome da se ukine kršenje Poslovnika pa da predsjedatelj procijeni je li nešto kršenje Poslovnika ili nije. “Želim da Sabor radi u skladu s pravilima koje smo sami definirali”, rekao je Jandroković.

“Ja mislim da ovo nije interes oporbe. Ovaj način rada i komunikacije u Saboru odgovara pojedincima koji su najdeblje kože i koji su skloni incidentu, uvrijediti i napraviti nešto zbog čega će dobiti medijsku pažnju. Ozbiljnim političarima ovo nije u interesu”, rekao je Jandroković.

“Zadaća predsjedatelja je sukladno Poslovniku voditi sjednice Hrvatskog sabora i zato ima toliko puno opomena, jer se sustavno i namjerno zloupotrebljava institut povrede Poslovnika.” Dodao je kako ima grubog govora, ali uvreda nema puno, piše N1.

Dramatični porast kažnjavanja

Kako je Jutarnji već pisao, u Saboru se razvija praksa dramatičnog porasta kažnjavanja zastupnika; u sedamnaest saborskih godina (od 2003. do 2020.) doneseno je ukupno 1085 stegovnih mjera, a samo u posljednje dvije godine 2740.

Izrečeno je 2447 opomena, 266 puta je oduzeta riječ i 27 puta su udaljeni sa sjednice. Rekorderi su mostovci, oni su 16 puta izbačeni, Klub socijaldemokrata tri, SDP dva, a DP, Možemo i RF jedanput.

Zanimljivo, ni jedan saborski zastupnik HDZ-a od 2003. do danas nije stegovno kažnjen izbacivanjem sa sjednice Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:25