OSMI MART

Jandroković čestitao Međunarodni dan žena: ‘Doprinosite razvoju i oplemenjujete naše društvo‘

Moramo nastaviti raditi kako bismo dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora
Gordan Jandroković
 Tomislav Kristo/CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je u ponedjeljak Međunarodni dan žena naglasivši kako je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postignuto puno, no treba nastaviti raditi da bi se dostigli najviši standardi u području ravnopravnosti spolova.

- Obilježavanje Međunarodnog dana žena prigoda je da još jednom izrazimo svoju zahvalnost i poštovanje svim ženama na njihovom svakodnevnom doprinosu razvoju i oplemenjivanju našeg društva. Na današnji dan prisjećamo se i svih socijalnih, ekonomskih, kulturnih, političkih i znanstvenih dostignuća žena tijekom povijesti. I dok nas 8. ožujka podsjeća na dug put koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala ljudska i građanska prava, napredak koji je ostvaren u nastojanjima za jednakopravnost dodatni je poticaj za daljnje osnaživanje položaja žena, njihovog punog pristupa tržištu rada, zaštite njihovog dostojanstva te ravnoteže obiteljskog života i posla - stoji u čestitki.

Hrvatska, naglašava Jandroković, pripada zemljama u kojima su prava žena zakonski visoko zaštićena, a ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

- Na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigli smo puno, ali moramo nastaviti raditi kako bismo dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova, jednakopravnosti i zaštite prava žena, uključujući borbu protiv verbalnog ponižavanja i nasilja nad ženama. Pitanja položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu dio su temeljnih civilizacijskih vrijednosti i ogledalo zrelog demokratskog društva. Svim ženama uime Hrvatskog sabora i osobno želim sretan Međunarodni dan žena - poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:33