LEX PERKOVIĆ

Jandroković: ‘Da otklonimo svaku dilemu, pročitajte što je Đurđević izjavila 2014. godine‘

Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača, napisao je na Facebooku šef Sabora
Gordan Jandroković i Zlata Đurđević
 Cropix

Šef Sabora Gordan Jandroković promptno je reagirao na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji se jučer usporedio s Marlonom Brandom, na to da je šef Sabora lagao o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Jandroković je o tome objavio status na Facebooku koji prenosimo u cijelosti.

- Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača. Pa da otklonimo svaku dilemu, prilažem poveznicu na intervju Zlate Đurđević Novom listu iz 2014. godine novinaru Draženu Ciglenečkom pod naslovom "Vrhovni sud u slučajevima Perkovića i Mustača nije poštovao Ustav", poručio je kratko šef Sabora putem Facebooka uz fotografiju Marlona Branda iz mlađih dana i Zorana Milanovića.

Podsjetimo, danas se priopćenjem oglasila i Zlata Đurđević. Ona se osvrnula na tvrdnju da je bila za tzv. Lex Perković rekavši da 'samo googlanje temeljnih pojmova na internetu jasno pokazuje da se radi o neistini'.

- Istina je bila upravo suprotna jer sam prva iz akademske zajednice istupila i u pisanom priopćenju upozorila na nedostatke u postupku donošenja kao i sadržaju zakona koju je integralno prenio tportal, a prenijeli su i druge novine, portali i televizije, napisala je.

U spomenutom intervjuu Novom listu Zlata Đurđević je između ostalog ustvrdila da nema racionalno objašnjenje zašto je Vrhovni sud odlučio dva puta ne primijeniti dvije jasne odredbe Zakona o pravosudnoj suradnji.

- Prvu koja određuje kada je sud dužan odbiti izvršiti europski uhidbeni nalog i drugu odredbu koja određuje tko može podnijeti žalbu protiv rješenja o predaji u postupcima za predaju Perkovića i Mustača, rekla je tada.

- Tumačenje nacionalnog prava sukladno pravu EU, nikada ne smije dovesti do pogoršanja prava pojedinca u postupku pred nacionalnim sudom. Dakle, sud nikada ne smije tumačiti nacionalnu normu sukladno pravu EU na štetu pojedinca, a to je Vrhovni sud upravo učinio u predmetima Perković i Mustač, poručila je također Zlata Đurđević u intervjuu 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:19