PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković: ‘Forma Kolone sjećanja ovisit će o broju novozaraženih, teško bolesnih, umrlih‘

Predsjednik Sabora je naglasio da će se morati voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi
 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako će forma održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru ovisiti o broju novozaraženih, naglasivši da će se morati voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi, ali i da se na dostojanstven način obilježe Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

"Kolona sjećanja da, ali u kojoj formi i s kojem brojem ljudi ovisit će tome koliko ćemo tih dana imati novozaraženih, teško bolesnih, umrlih", rekao je Jandroković u utorak u Dnevniku HRT-a.

Dodao je da će i u tom slučaju morati voditi računa o zaštiti zdravlja i života građana, ali i da se na dostojanstven način obilježe Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Upitan kada će biti donesena odluka i razgovara li se o tome s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekao je da taj dan zajedno organiziraju Vlada i grad Vukovar, a vjeruje da će se postići razuman dogovor koji će voditi računa i o zaštiti života i zdravlja onih koji će tamo biti, ali naravno i o dostojanstvenom obilježavanju sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ove godine imamo specifičnu situaciju pa će epidemiološke mjere odrediti opseg te manifestacije, rekao je Jandroković.

Podsjetio je i kako je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje od ove godine neradni dan, te je poručio kako Vlada i vladajuća većina daje tom danu veliki značaj i žele buduće naraštaje podsjećati na ono što se događalo početkom 1990-ih godina.

Za izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će podržati lockdown, ali ne i policijski sat, Jandroković je rekao da ne zna što će predsjednik podržati s obzirom na to da to neće biti prijedlozi.

"Što će biti i kako će biti odlučit će Hrvatski sabor. Ako bude kakvih sporova odlučit će Ustavni sud koji je već jednom odlučio da je sve što je učinjeno u skladu s Ustavom i zakonom i to trebaju poštovati svi, pa i predsjednik Republike", zaključio je Jandroković.

Na pitanje što je važnije - ljudski život ili gospodarstvo, Jandroković je odgovorio da je važnije očuvati zdravlje što većeg broja ljudi, ali i dodao da se mora voditi računa o gospodarskoj aktivnosti.

"Na prvom je mjestu ljudski život, tu nemam nikakve dvojbe", rekao je Jandroković, ustvrdivši da je očuvanje života i zdravlja građana prioritet. No, poručio je, naravno da moramo voditi računa i o gospodarskoj aktivnost i upravo taj balans Vlada nastoji popraviti.

Rekao je da se sigurno neće ići u smjeru potpunog zatvaranja, a kamoli policijskog sata, no nada se da će se ona manjina građana, koja to još ne čini, striktnije držati epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 16:21