PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković: ‘HDZ nije odgovoran za radikalizam, učinili smo mnogo da se smire tenzije u društvu‘

Prije 2016., dvije osobe koje su vodile HDZ i SDP nisu radile da se razlike smanje, rekao je Jandroković
Gordan Jandroković 
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u petak da su izazovi s kojima se Hrvatska susreće zaista veliki, što zahtjeva da budemo ozbiljni, odgovorni i razboriti, a ne da se dolijeva ulje na vatru.

„Izazovi s kojima se Hrvatska susreće su zaista veliki i do sada nakon Domovinskog rata nedoživljeni. Imamo veliku epidemiju, brojke rastu iz dana u dan, imamo posljedice potresa, imamo nasilje, pokušaj ubojstva policajaca koji je čuvao zgradu Vlade. To su događaji koji traže od svih nas budemo ozbiljni, odgovorni i razboriti i da nikako ne dolijevamo ulje na vatru jer tenzije u društvu su prilično velike”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Voditi računa o javnom dobru

Posebno je izdvojio odgovornost saborskih zastupnika i zastupnica, za koje kaže da zastupajući stavove birača koji su ih izabrali moraju voditi računa i o javnom dobru.

„U trenutku kada nositelji vlasti i nadležne institucije trebaju potporu da bi se mogli nositi s izazovima nije odgovorno na demagoški i populistički način dolijevati ulje na vatru, opravdavati čak zločin, opravdavati nasilje, koristiti se porukama mržnje”, rekao je Jandroković pozvavši na smirivanje tenzija.

Neki od kolega opredijelili su se za drugi put, a neki su išli pravdati zločin koji je završio ranjavanjem policajca, dodao je.

Ako netko smatra da Vlada ne radi dobro odgovor na to ne može biti povlačenje oružja, nasilje, uvrede i mržnja, naglasio je Jandroković.

Osudio je također verbalne napade i i poruke netrpeljivosti prema članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite, te ponovio da je zadaća zastupnika prevenirati takve stvari.

Predsjednik Sabora posebno je istaknuo važnost funkcioniranja institucija u kriznim vremenima, ali i ulaganja zajedničkih napora da se izađe iz krize.

„Moramo osigurati načine kako bismo zdravstveno, sigurnosno i gospodarstveno izašli iz ove situacije, to nećemo postići dolijevanjem ulja na vatru, niti demagogijom , niti olakim iznošenjem stavova i presuđivanjem drugima već jedino ozbiljnim i odgovornim radom”, poručio je i pozvao zastupnike da daju sve od sebe da Hrvatska izađe iz krize.

'Stanke su dobre i korisne'

Jandroković je također ustvrdio kako je jesenja stanka u zasjedanju Sabora uobičajena, a tako rade parlamenti i u drugim državama. „Otkad je Hrvatskog sabora uvijek se u ovo vrijeme događala stanka, ne pamtim, a dugo sam u Saboru, da nije bilo stanki”, rekao je.

Saborski zastupnici za vrijeme stanke mogu se baviti bazom, biti u kontaktu s biračima i građanima, to je dobro i korisno, posao zastupnika nije samo govorenje na plenarnoj sjednici, napominje predsjednik Sabora. Dodao je da će stanka dobro doći i zbog epidemiološke situacije, odnosno činjenice da je veliki broja zastupnika i zaposlenika Sabora bolesno ili u samoizlolaciji.

„Kada se zbroje zaposlenici, zastupnici i predstavnici medija u zgradi Hrvatskog sabora zna se naći oko 500 ljudi”, kazao je.

Najavio je zato preispitivanje načina rada Sabora kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenika i istovremeno omogućili rad saborskih odbora i sjednice. Zahtjeve dijela oporbe za ukidanjem stanke ocijenio je logičnim predloživši im, međutim, da pozornicu traže na neki drugim pozicijama.

„Izborni rezultat pokazuje da je ova parlamentarna većina ostvarila uvjerljivu pobjedu i mi smo ti koji smo u konačnici odgovorni za upravljanje državom”, rekao je Jandroković.

Ponovio jekako Hrvatska ima niz novih izazova i kako nam "potpirivači mržnje i prodavači magle" neće donijeti ništa dobra.

„To je moja poruka građanima, jako dobro gledajte tko što govori, tko što radi, tko nudi rješenja, a tko ono što je neprovedivo i lažno“, poručio je Jandroković s konferencije za novinare, na kojoj je istaknuo da HDZ nije taj koji širi mržnju i kako se filozofija i poruke 'mi ili oni' nikada nije mogla čuti iz vrha HDZ-a.

'HDZ nije odgovoran za radikalizam'

„Koncentrirajmo se na ovaj tren, ne gledajmo natrag, nego naprijed, gledajmo kako nam politika može osigurati da hrvatsko društvo i država ide naprijed, po meni samo politika koja je odgovorna, solidarna stručna, razborita“, kazao je.

Smatra da se HDZ-u, posebno od kad mu je predsjednik Andrej Plenković, ne može pripisivati odgovornost za aktualni radikalizam.

HDZ je, posebno od kad joj je na čelu Andrej Plenković, učinila jako mnogo da se smire tenzije u hrvatskom društvu, kaže Jandroković koji se ne protivi propitivanju odgovornosti svih koji sudjeluju u javnom životu.

„Prije 2016., dvije osobe koje su vodile HDZ i SDP nisu radile da se razlike smanje, a filozofija koju je tada iznio sadašnji predsjednik Republike bila je 'mi ili oni'“, rekao je napominjući da se takva filozofija nikad nije mogla čuti od predsjednika HDZ-a, premijera, predsjednika Sabora.

Dakle, u povijesti su se događale različite stvari, i SDP nosi svoju odgovornost i oni politički akteri koji demagogijom i populizmom daju laka i neprovediva obećanja, ali i huškaju na druge, kazao je Jandroković.

Ustvrdio je kako je ono što je Zoran Milanović izgovarao 2014., 2015. bilo „apsolutno s ciljem izazivanja podjela u hrvatskom društvu“, te dodao kako ne bježi ni od odgovornosti tadašnjeg HDZ-a, no da stavljati odgovornost samo na HDZ nije fer i nije istinito.

„Sintagma 'mi ili oni' došla je od tadašnjeg predsjednika SDP-a, a današnji predsjednik HDZ-a nije, niti će ikada to izgovoriti“, izjavio je.

Hrvatskoj nedostaje uvažavanja

Naglasio je i kako Hrvatskoj nedostaje rasprave, dijaloga, uvažavanja onih koji drugačije razmišljaju. Ako se ne slažemo politički, to nije razlog da dižemo puške jedini na druge, rekao je Jandroković.

„Postoji granica, zna se što je demokracija, što su institucije, nije sve dozvoljeno i ne smije biti, onima koji misle da je sve dozvoljeno u borbi za vlast se treba suprotstaviti, takve ljude marginalizirati“, rekao je i naglasio da ni jedan političar nije smio pravdati čin koji se dogodio na Markovom trgu, a bilo ih je.

Za izjave iz SDP-a i s lijeve strane političkog spektra, kaže da ponovno vraćaju u rasprave stare 70 godina. „Ako je to kreativnost politike koju danas nude onda su na jako niskim granama. MI imamo nove izazove, zdravstvene, sigurnosne, gospodarske, s njima se moramo uhvatiti u koštac“, naglasio je i opetovao da to mogu samo stručni i odgovorni ljudi, ne prodavači magle, širitelji mržnje, demagozi i populisti.

Moramo se uhvatiti u koštac s koronavirusom, to je prioritet, drugi je funkcioniranje institucija koje brinu o sigurnosti naših građana, rekao je Jandroković i poručio kako nas institucije mogu sačuvati, ne prodavači magle i oni koji raspiruju mržnju i vraćaju nas u prošlost.

Nama treba novi profil političara koji se zna nositi za ovim izazovima, kazao je.

Rekao je i kako se dugo vremena tuklo po Vladi i HDZ-u iz svih oružja, nisu se birale riječi, sredstva, uvrede te da je u tome sudjelovao i dio medija.

„Mi nismo ti koji šire mržnju i žele obračune po crtama razdora, želimo razgovarati sa svima koji Hrvatskoj žele činiti dobro, želimo dijalog, Hrvatsku na ponos naše djece“, izjavio je predsjednik Sabora i zaključio da ne možemo svaku kriznu situaciju pretvarati u 'mi ili oni', umjesto da tražimo zajednička rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:19