DUGA ZAJEDNIČKA POVIJEST

Jandroković: 'Hrvatska i mađarska manjina bolje i kvalitetnije ostvaruju svoja manjinska prava'

Gordan Jandroković
 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Belom Manastiru kako je od potpisivanja sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Mađarske prošlo 23 godine, da je u proteklome razdoblju učinjeno puno i da danas Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj bolje i kvalitetnije ispunjavaju svoja manjinska prava.

Nakon posjeta Osijeku Jandroković i predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Kover u Belom Manastiru nazočili su obilježavanju 25. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

U obraćanju nazočnima Jandroković je istaknuo da su brojna područja u kojima hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj baštine čitav niz prava, u okviru zaštite vlastitoga jezika, identiteta, prava na obrazovanje, kulturu, medijske slobode, pa i političku zastupljenost.

- Mađarska i Hrvatska su prijateljske zemlje, koje imaju dugu zajedničku povijest. U tome odnosu bilo je svijetlih trenutaka, i onih koji su bili malo manje svijetli, ali kada se sveukupno pogledaju odnosi Hrvata i Mađara, onda ih možemo ocijeniti visokim ocjenama - zaključio je predsjednik Sabora.

- U povijesti Hrvati i Mađari bili su jedni uz druge u važnim trenucima, a Republika Hrvatska posebno je zahvalna na pomoći koju nam je Mađarska pružala tijekom Domovinskog rata i obrane od velikosrpske agresije, kao i tijekom pregovora i ulaska Hrvatske u Europsku uniju - rekao je Jandroković.

- Posebno smo zahvalni na onome što su pripadnici mađarskog naroda u Hrvatskoj učinili tijekom Domovinskog rata, kada su, rame uz rame s Hrvatima izborili slobodu, za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj. To su stvari koje se ne zaboravljaju, to su stvari koje nas duboko vežu, i koje će nas sigurno vezati i u budućnosti - poručio je Jandroković.

Ocijenivši da se svijet i Europa danas mijenjaju i svatko traži svoj put, Jandroković je kazao da su se, u razgovorima s mađarskim kolegom Koverom, složili da na tome putu Hrvatska i Mađarska trebaju biti prijatelji i saveznici te uvijek tražiti takva rješenja koja će biti obostrano korisna.

- Vjerujemo da su nacionalne manjine bogatstvo i sastavni dio identiteta RH i želimo s njima surađivati. Drago mi je da su svih osam predstavnika nacionalnih manjina dio vladajuće većine i podržavaju Vladu, i vjerujem da će tako biti i u budućnosti - istaknuo je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53