REAKCIJE HR POLITIČARA

Jandroković: ‘Iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine, mi smo u bliskoj prošlosti imali sličnu situaciju‘

Izrazio je uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je aktualno stanje u Ukrajini, iskazao solidarnost s Ukrajinom i pozvao Odbor za vanjsku politiku da pripremi deklaraciju koja će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine. Jandroković je podsjetio na zaključke Odbora za vanjsku politiku koji su jednoglasno doneseni na sjednici 22. veljače.

"Želim Vas izvijestiti da sam se upravo vratio sa sastanka u Vladi RH povodom onoga što se događa trenutno u Ukrajini i s obzirom na novonastalu situaciju i vojnu agresiju i invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, ukazujem na zaključke Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora. Zaključci su sljedeći: Odbor izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i daje potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, te mirnom rješavanju sporova; Odbor izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu čitavog europskog kontinenta, te osuđuje kršenje međunarodnog prava od strane Ruske Federacije; Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju u Ukrajini te će shodno daljnjem razvoju situacije ponovno raspraviti o stanju u Ukrajini i njezinoj neposrednoj blizini."

Jandroković je pozvao predsjednika Odbora Garija Capellija da, sukladno trećoj točki zaključka, žurno predlože plenarnoj sjednici tekst deklaracije koji će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine te oštro osuditi vojnu invaziju i agresiju Ruske Federacije te koji će pozvati na trenutačni prekid svih vojnih djelovanja kako bi se spriječile velike ljudske žrtve i materijalne štete. ''Molim Vas da budemo solidarni. Mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imali velike ljudske žrtve i materijalne štete. Iskazujemo u ovom trenutku solidarnost s narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena. Molim Vas da budemo odgovorni, svjesni onog što se događa, svjesni koje su moguće posljedice, možda i nesagledive. U ovome trenutku ne možemo procijeniti što se može dogoditi s obzirom na oružanu agresiju koja se dogodila, pa još jednom pozivam sve da budemo vrlo oprezni, pratimo što se događa i odgovorni prema svojim dužnostima i obvezama. Kolegu Cappellija molim da žurno sazove Odbor", poručio je Jandroković.

Glavašević: Treba se pripremiti na izbjeglički val

Saborski zastupnik Zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević na N1 osudio je Putinovu agresiju na Ukrajinu. Poručio je da Ukrajini treba iskazati solidarnost, ali ne samo riječima, već i djelima i pripremiti se na izbjeglički val.

"Vidim da se u vijestima koristi fraza koju je i Putin koristio – specijalna operacija. Nije to specijalna operacija, to je čista invazija čista oružana agresija i kršenje međunarodnog prava. Smatram, i ja i moj Klub, da Ukrajini treba iskazati maksimalnu solidarnost i riječima i djelima. Potrebno je udariti na Rusiju sa sankcijama, ekonomskim, blokirati imovinu njihovih državljana u EU i isto je tako potrebno pripremiti se na izbjeglički val. Prekjučer smo o tome razgovarali na Odboru za vanjsku politiku koji se sada vrlo redovito sastaje. Izgleda da kod vladajućih postoji dobra volja da se sudjeluje u prihvatu izbjeglica. Mislimo da je to jako dobro, Hrvatska ima kapacitete još iz Domovinskog rata koje je potrebno aktivirati, ali ptorebno je da vladajući čim prije donesu plan prihvata izbjegliva tako da možemo znati kako bi to trebalo izgledati da se počne s organiziranjem, ako je to doista nešto što vladajućih žele napraviti", rekao je Glavašević i ocijenio da bi EU i međunarodne organiza

cije Ukrajini trebale pomoći ne samo kroz ekonomske sankcije, nego i humanitarnu i financijsku pomoć, a i kroz naoružavanje. "Kada ste suočeni s agresorom poput Rusije suosjećanje nije dovoljno. To smo iskusili u Domovinskom ratu i svjesni smo da zakoni šute kada oružje govori", zaključio je Glavašević.

Grbin: O eskalaciji samo onaj onaj koji je pokrenuo ovaj suludi rat

Peđa Grbin (SDP) pozvao je premijera da Sabor izvijesti o dogovoru EU i poručio da se Hrvatska mora pripremiti na prijem izbjeglica i osiguranje humanitarne pomoći za Ukrajinu."Mi iz Hrvatske, koji smo svjedočili ratu na svojem teritoriju, najbolje znamo koliko je u ovom trenutku teško Ukrajinkama i Ukrajincima i zato naša srca moraju biti s njima", rekao je Grbin. Smatra da Hrvatska mora djelovati u suglasnosti s partnerima u NATO-u i EU, da se treba sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se procijenili sigurnosne posljedica na Hrvatsku.

Grbin ocjenjuje da reakcija predsjednika Zorana Milanovića koji je u koliziji s većinom stavova međunarodne zajednice sada neće biti različita od svih drugih koje dolaze iz EU i NATO-a, "zato što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je rat, agresija i posezanje za našim teritorijem i kakve je žrtve to izazvalo".

Na pitanje očekuje li daljnju eskalaciju rata, Grbin je naveo da na to može odgovoriti samo "onaj koji je pokrenuo ovaj suludi rat", dodavši da se zato moramo pripremati i djelovati u suradnji s partnerima iz EU i NATO-a kako bi zajedno osigurali sigurnost za naše sugrađanke i sugrađane.

Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata) rekao je: "Ovo je tužan dan za Europu, svijet, svjetski poredak i međunarodno pravo. Ovo je barbarski čin, napad na slobodnu, suverenu i samostalnu državu. Vaša zastava više nije samo ukrajinska, nego postaje simbol slobode i otpora agresiji i kršiteljima međunarodnih i ljudskih prava", rekao je Hajduković i prenio dio teksta ukrajinske himne "Šče ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja".

Miroslav Škoro (Za pravednu Hrvatsku) naglasio je da su oči Ukrajinaca uprte u međunarodnu zajednicu i da treba učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavio ratni sukob. "U prošlosti su se pod krinkom demokracije i zaštite ljudskih prava događale čudne stvari poput onih 1939., napada Hitlerove Njemačke na Poljsku, kao i 1991. na početku Domovinskog rata, a sada se slično događa u Ukrajini."

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) također je osudio napad na Ukrajinu i apelirao na solidarnost s ukrajinskim narodom. Anka Mrak Taritaš (Glas), nada se da će ruska agresija stati prije nego se dogodi humanitarna katastrofa u srcu Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:01