AKTUALNO PRIJEPODNE

Jandroković izbacio Vidović Krišto iz sabornice, Plenković: ‘Da sam ja bio premijer 2003. ili 2008....‘

Aktualni sat bio je odgođen jer je Plenković bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom

Aktualno prijepodne u Saboru

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 40 zastupnika. Ždrijeb je odlučio da će prva biti Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji Željko Reiner (HDZ).

Odmah na početku aktualnog sata Miro Bulj i Karolina Vidović Krišto dobili su opomene nakon što su se javili za povredu Poslovnika, no šef Sabora Gordan Jandroković je rekao kako njihovi govori nisu imali nikakve veze s povredom Poslovnika pa im je podijelio opomene. Vidović Krišto dobila je tri opomene, no nastavila je govoriti pa ju je Jandroković izbacio iz sabornice.

- Završit ćete kao vaš idol Sanader, ovo nije Sjeverna Koreja, nego Hrvatska rekla je Vidović Krišto, nakon čega ju je Jandroković izbacio iz sabornice.

Reagirao je i SDP-ov Arsen Bauk i ustvrdio da to ne može biti treća opomena. Jandroković je svejedno ustrajao: "Napustite dvoranu".

image

Andrej Plenkovic

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Gordan Grlić Radman, Oleg Butković, Davor Božinović, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Dragana Jeckov iz SDSS-a pitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića hoće li doći do nestašice proizvoda kojima je Vlada ograničila cijenu.

- Neće biti nestašica. Kada smo donosili ovaj snažan i sveobuhvatan paket mjera vodili smo računa da pomoć bude za najpotrebitije. Snizili smo cijene za 30 posto za 9 proizvoda, to je u dogovoru s proizvođačima i trgovcima. Dakle, to je bilo dogovorno, kako bismo zaštitili naše sugrađane, rekao je Filipović.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić: "Svjedoci smo krađa, malverzacija od INA-e, HAMAG-a, raznih ministarstava i uvijek kad te osobe dođu pred pravosudna tijela uspostavi se da se radi o članu HDZ-a. Kako je to moguće?

Premijer Plenković: "Danas ste vrlo fini, djelujete vrlo pristojno u odnosu na ono što ste govorili u medijima ovih dana. Stranka ste koja vodi više računa o partneru nego o sebi. Vi niste nikakvi tirani, despoti, vi ste demokrati, završili škole vjerojatno u Kragujevcu. Nema razlike je li netko član neke stranke ili ne. Ne vodimo računa da zovemo na briefing ravnatelja policije, ministra, državnu odvjetnicu da vidimo što se događa u tajnim izvidima pa da javimo, kao što ste to vi činili.

Mostov Zvonimir Troskot: "Što ćete učiniti da zaštitite građane od uhljebarija i sebe samog?"

Premijer: "Rekli ste da sam ja najopasniji u Hrvatskoj. Pa onda ću ovako reći, otkako sam ja najopasniji čovjek u Hrvatskoj od 2016. imamo milijun i 646 tisuća osiguranika, digli smo minimalac: doći ćemo do iznad 50 posto prosječne plaće, digli smo osnovicu za izračun plaća u državnim službama, dočekalo nas je 226.000 nezaposlenih, od nas opasnih sad ih je malo više od 109 tisuća, blokiranih je bilo preko 300.000, sad ih je za sto tisuća manje, imamo najbolji investicijski kreditni rejting, zaziru od nas jer ćemo ući u Schengen... Vjerujem da kad čujete sve ovo da nas se jako bojite. Osvrnite se malo oko sebe pa pogledajte koliko smo opasni u odnosu na druge Vlade."

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Premijerov odgovor izazvao je pljesak u desnoj strani sabornice, ali i negodovanje oporbe i prepirku s Jandrokovićem.

Oporba zamjera Plenkoviću da drži političke odgovore

SDP-ova Sabina Glasovac upozorila je predsjednika Sabora da je s pravom potencirao temu povrede Poslovnika, da ne trebaju držati političke govore, jer za to imamo presicu. "E, vidite, premijer bezobrazno izbjegava odgovor i širi svoje propagandu", komentirala je Glasovac, a Jandroković joj je uzvratio kako nigdje ne piše kako predsjednik Vlade mora odgovarati.

Negodovala je i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja se požalila da Plenković omalovažava, ne samo njih u Saboru, nego cijeli narod, "koristi svu minutuža da manipulira statističkim podacima, a imamo najgoru stopu zaposlenosti u Europi, minimalna plaća u Sloveniji je jednaka prosječnoj plaći u Hrvatskoj".

Jandroković im je pojasnio da "zastupnik može odgovoriti nezadovoljstvo odgovorom". Ustrajao je u tome da premijer nije povrijedio Poslovnik: "Nije povrijeđen Poslovnik. Mogao je premijer i šutjeti. Nema propisa. Mogao je govoriti što je htio".

Uključio se i Arsen Bauk: "Predlažem da idući put umjesto premijera dođe Google ili neka pošalje video i nastavi u Vladi raditi svoj odgovoran i težak posao".

image

Tomo Medved, Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Mostov Nino Raspudić zaključio je da je premijer "pobrkao šalabahter, nije mu postavljeno pitanje koji su najveći uspjesi hrvatske Vlade. Sredite svoje papire i odgovarajte na pitanja."

Troskot je rekao da je odgovor ravan onome: "Država, to sam ja".

I Hrvoje Zekanović dobio je opomenu za povredu Poslovnika.

Plenković: ‘Da sam ja bio premijer 2003. ili 2008....‘

Davorko Vidović, Klub socijaldemokrata: "Kad su pale granate na rafineriju Sisak 1991. nikome nije palo napamet zatvoriti rafineriju. Danas već četvrtu godinu ne radi, stotine radnika je otpušteno i rečeno je da rafinerija ne treba. Zašto ste, na temelju kojih procjena, donijeli odluku o zatvaranju sisačke rafinerije?"

Premijer: "Tko se sjetio da se ide u privatizaciju INA-e? Mislim da ste vi bili ministar u Račanovoj vladi. Ja da sam bio u poziciji predsjednika Vlade 2003. ili 2008. nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Taj proces, nažalost, otišao je tako daleko, što odlukama Račanove vlade, što kasnijim odlukama Sanaderove vlade, da smo mi 2016. došli u situaciju da nam je rečeno, Dobronić je bio ministar iz Mosta, da su te studije o isplativosti sve već napravljene. Nema nikakve strateške odluke mene i moje Vlade. Svi ti koji to govore i pišu, lažu. Način upravljanja u INA-i rezultirao je ovakvim strašnim aferama."

image

Marko Primorac

Damjan Tadic/Cropix

Milan Vrkljan, Za pravednu Hrvatsku: "Kako tumačite da SAD dvije godine u Hrvatskoj nisu imenovale svog veleposlanika, je li to poruka u kontekstu pitanja Hrvata u BiH?"

Premijer: "Što se tiče odluke neke zemlje da imenuje veleposlanika, to je njihova stvar. Suprotno ovome što vi sugerirate, iz svih kontakata s američkim dužnosnicima mogu reći da su oni upravo jedna od ključnih zemalja koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH".

image

Ministri Marko Primorac, Ivan Malenica, Marin Piletić

Damjan Tadic/Cropix

Dražen Bošnjaković: Što se napravilo s boljom zaštitom djece od nasilja?

Ministar Ivan Malenica: Ministarstvo pravosuđa osnovalo je radnu skupinu koja će raditi na izradi zakonskog okvira zaštite djece od nasilja. Poboljšavali smo zakonodavni okvir, a tragične situacije su nas potakle da kontinuirano radimo i dalje; revidirat ćemo nasilje, kazne, mjere zaštite, pojačati edukaciju i državnih odvjetnika, da dodatno senzibiliziramo osobe koje sudjeluju u donošenju odluka. Prije nekoliko mjeseci počeli smo sa specijalizacijom sudaca u obiteljskim odjelima, stavili naglasak na tu osjetljivu skupinu. Učinit ćemo sve da dodatno ne traumatiziramo djecu kroz sudske postupke, radimo na formiranju dječje kuće koja bi davala podršku djeci, žrtvama nasilja. Cilj nam je da nasilnike snažnije kažnjavamo i da djecu ne traumatiziramo toliko sa sudskim postupcima.

Plenković Prkačinu: ‘Pokušavam detektirati pitanje‘

Ante Prkačin, Domovinski pokret: "U Srbu pobijeno više katoličkih svećenika nego hrvatskih vojnika. Boli me zbog 100.000 kuna koje Vlada daje kontinuirano za zlodjelo, zločin nad hrvatskim narodom u Srbu".

Premijer: "Ovo je bio recital, pokušavam detektirati pitanje. Iz kojeg izvora ide financiranje te obljetnice? Politika Vlade ima dvije temeljne postavke: istina o hrvatskoj poviejsti, Domovinskom ratu, njegovom obrambenom karakteru i suživotu sa srpskim stanovništvu... Moramo napraviti svi mali napor, HDZ plaća političku cijenu određenog dijela nezadovoljstva biračkog tijela. Tu cijenu treba platiti kad smo svoje strateške ciljeve ostvarili, za koheziju u društvu, za one koji nisu Hrvati, a žive tu".

Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok: "Odluka o zatvaranju rafinerije donijeta je za vrijeme vaše Vlade. Vidim da se volite pripremati pomoću Googlea. Pitam vas jeste li o zatvaranju rafinerije razgovarali s nekim iz Mađarske. Kakva je bila vaša uloga? Nezamislivo je da je takva odluka donesena bez vas. Jeste li razgovarali s mađarskom Vladom?

Premijer: Prvo, privatizacija Ine krenula je u SDP-ovoj Vladi koju je vodio gospodin Račan, čiji je član bio gospodin Vidović. Drugi dio se napravio u vrijeme Vlade Ive Sanadera, postoji međudioničarski ugovor. To znači da je netko drugi nekada davno, što nema veze ni sa mnom,ni s mojom Vladom, odlučio kako se upravlja u Ini.

Benčić: Ponovno nismo dobili odgovor na pitanje je li premijer ove zemlje bio konzultiran oko odluke da se prerada nafte ovdje zatvori i da ta nafta ide na preradu u drugu državu. Nezamislivo je da vi o tome s premijerom Orbanom niste razgovarali.

Katica Glamuzina, KS: Koji je broj ministra Beroša? Molim vas da nam kažete brojeve telefona koje hrvatski građani mogu zvati kad trebaju rješavati zdravstvene probleme.

Premijer: Ako su to vaši retorički dometi, OK. To čak ni Google nije mogao anticipirati. Ministar zdravstva priprema reformu zdravstva, s konceptom da mu je pacijent u središtu reforme. To mu je cilj: da prevenira skrb zdravstvenog sustava i na taj način smanji troškove, učini napore koji će tamo gdje se to može, smanjiti troškove u zdravstvu i omogućiti povezivanje različitih središta, kako učiniti što više za zaposlene u zdravstvenom sustavu. Malo je koja profesija imala povećanja plaća kao što je imalo zdravstvo. Pitajte predstavnike sindikata.

Glamuzina: Bolno je što u hrvatskom zdravstvenom sustavu više vrijedi HDZ-ova članska iskaznica, nego zdravstvena.

Davorko Vidović, Klub socijaldemokrata: "Kad su pale granate na rafineriju Sisak 1991. nikome nije palo napamet zatvoriti rafineriju. Danas već četvrtu godinu ne radi, stotine radnika je otpušteno i rečeno je da rafinerija ne treba. Zašto ste, na temelju kojih procjena, donijeli odluku o zatvaranju sisačke rafinerije?"

Premijer: "Tko se sjetio da se ide u privatizaciju INA-e? Mislim da ste vi bili ministar u Račanovoj vladi. Ja da sam bio u poziciji predsjednika Vlade 2003. ili 2008. nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Taj proces, nažalost, otišao je tako daleko, što odlukama Račanove vlade, što kasnijim odlukama Sanaderove vlade, da smo mi 2016. došli u situaciju da nam je rečeno, Dobronić je bio ministar iz Mosta, da su te studije o isplativosti sve već napravljene. Nema nikakve strateške odluke mene i moje Vlade. Svi ti koji to govore i pišu, lažu. Način upravljanja u INA-i rezultirao je ovakvim strašnim aferama."

Milan Vrkljan, Za pravednu Hrvatsku: "Kako tumačite da SAD dvije godine u Hrvatskoj nisu imenovale svog veleposlanika, je li to poruka u kontekstu pitanja Hrvata u BiH?"

Premijer: "Što se tiče odluke neke zemlje da imenuje veleposlanika, to je njihova stvar. Suprotno ovome što vi sugerirate, iz svih kontakata s američkim dužnosnicima mogu reći da su oni upravo jedna od ključnih zemalja koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:29