NAPETO U SABORU

Jandroković izbacio Zekanovića: ‘Ovo je jako gusta situacija, od danas HDZ više nema većinu‘

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet
Gordan Jandroković
 Goran Mehkek/Cropix

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet, jednom HDZ-ovom i jednom SDP-ovom.

Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP), no predsjednik MIP-a Robert Jankovics to nije potvrdio.

"Ne mogu to potvrditi, još nismo dobili papire“, rekao je zastupnik Hini.

Jankovics: 'MIP će na vrijeme odraditi svoj posao'

Kazao je da ima najavu iz državnog odvjetništva da će se za dvoje saborskih zastupnika tražiti skidanje imuniteta.

Objasnio je kako je u tijeku okupljanje članova Povjerenstva, jer zbog epidemioloških mjera koje se provode, neke od njih njihovi klubovi nisu predvidjeli za današnje saborske rasprave, kazao je Jankovics koji je i sam bio u svom Belom Manastiru iz kojega se spremao u Zagreb.

Neovisno o tome, uvjerava kako će MIP na vrijeme odraditi svoj posao. Odluka MIP-a bit će spremna za sutra, a na Saboru je da odluči kad će je raspraviti, rekao je Jankovics.

Jesu li zahtjevi za skidanje imuniteta dvojici zastupnika povezani, ni službeno, ni neslužbeno nije se moglo doznati u Saboru.

Zekanović: 'Ovo je jako gusta situacija...'

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović je rekao da je u uredu Mandatno imunitetnog povjerenstva vidio da je na stolu zahtjev za skidanjem imuniteta saborskom zastupniku HDZ-a.

- Otišao sam u ured Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Imao sam prilike vidjeti uživo da je podnesen zahtjev za dvojicu kolega, rekao je Zekanović za N1

Na sjednici Sabora je Zekanović zbog toga htio tražiti stanku, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu, kaže, nije dopustio.

- Kad sam na sjednici htio tražiti stanku, Jandroković je pretpostavio o čemu je riječ, htio me je spriječiti da kažem... Isključio me je sa sjednice da ne bih uopće iznio ovu informaciju u hrvatsku javnost. S obzirom na HDZ-ovu većinu, ovo je jako gusta situacija, od danas HDZ više većinu nema, rekao je Zekanović za N1.

Izbačen iz sabornice

Dnevnik.hr je objavio snimku na kojoj se vidi kako je Jandroković Zekanovića izbacio iz sabornice. 

- Izvolite sjesti, ovako se ponašati u Saboru, gubite pravo na stanku. Izvolite sjesti, vikao je Jandroković nakon što je Hrvoje Zekanović htio zatražiti stanku glasno govoreći iz klupe.

- Javnost mora znati, a vi spriječite kako god znate i umijete. Draženu Barišiću i Vinku Grgiću traži se skidanje imuniteta, govorio je Zekanović iz klupe. Zatim mu je izrečena mjera udaljavanja sa saborske sjednice pa je Zekanović napustio sabornicu. 

Uhićenja je komentirao i zastupnik koalicije Možemo Tomislav Tomašević.

- Da se sljedećih godinu dana svaki dan uhiti deset lokalnih korumpiranih šerifa i čelnika, i dalje ne bismo bili niti blizu - objavio je na Twitteru Tomislav Tomašević.

Jandroković demantira Zekanovića: Nisam imao pojam o čemu želi govoriti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbacio je u četvrtak tvrdnje zastupnika Hrvoja Zekanovića (HS) kako mu je izrekao mjeru udaljenja iz sabornice kako bi ga spriječio da govori o zahtjevu za skidanje imuniteta dvojici zastupnika, od kojih je jedan HDZ-ov.

"Nisam imao pojma o čemu želi govoriti, a on tvrdi medijima da sam to učinio kako bih ga spriječio da govori o skidanju imuniteta dvojici zastupnika. Na neistinit način prikazuje što se dogodilo“, odgovorio je Jandroković zastupniku Suverenista Marijanu Pavličeku.

Taj ga je zastupnik prozvao da je prekršio Poslovnik, jer je udaljio Zekanovića, te se upitao imaju li vladajući u Saboru većinu, s obzirom na informaciju da se traži skidanje imuniteta HDZ-ovu Draženu Barišiću.

Jandroković je objasnio kako Zekanovića nije bilo u sabornici kad je trebao replicirati, a onda je „utrčao“ i tražio stanku.

Odobrio sam mu je, no dok sam to radio, on je hodao uokolo i razgovarao, dva-tri puta sam ga pozvao da se vrati, no potpuno me ignorirao, nakon čega sam mu oduzeo mogućnost da obrazloži stanku, uzvratio je predsjednik Sabora Pavličeku u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o koncesiji.

Prije toga, Jandroković je Zekanoviću rekao da gubi pravo na stanku, jer je, dok ga je prozvao, „tamo razgovarao“.

Tako se ponašati nećete, poručio je Jandroković čije su se riječi miješale sa Zekanovićevim koji je iz klupe dovikivao da se traži skidanje imuniteta za dvojicu zastupnika, HDZ-ova Dražena Barišića, inače gradonačelnika Velike Gorice i SDP-ova Vinka Grgića.

Jandroković od njega traži da sjedne, no kako se oglušio izrekao mu je prvo opomenu, pa drugu opomenu i u konačnici udaljenje sa sjednice. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2020 10:31