U IME SABORA

Jandroković izrazio sućut obitelji Nikice Valentića: ‘Dao je iznimno vrijedan doprinos afirmaciji Hrvatske‘

‘Ostat će upamćen i kao predsjednik Vlade u razdoblju uvođenja nove hrvatske valute - kune‘

Gordan Jandroković

 Tomislav Krišto/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu izraze sućuti obitelji bivšeg predsjednika Vlade RH Nikice Valentića koji je umro u 73. godini, istaknuvši da će njegov doprinos afirmaciji Hrvatske u presudnim trenucima pamtiti i njegova Lika i cijela domovina.

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja. Nakon demokratskih promjena, Nikica Valentić pridružio se Hrvatskoj demokratskoj zajednici s čije je liste 1992. izabran na prvi od dva zastupnička mandata u Hrvatskom saboru.

Godinu kasnije, odlukom predsjednika Tuđmana postao je peti predsjednik hrvatske Vlade. Za njegova su mandata, među ostalim, provedene oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja, u kojima je oslobođen najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija. K tomu, ostat će upamćen i kao predsjednik Vlade u razdoblju uvođenja nove hrvatske valute - kune", istaknuo je u izrazima sućuti Jandroković

Dodao je kako je Nikica Valentić i nakon odlaska iz aktivnog bavljenja politikom u poduzetničke vode, znao svoje bogato životno i profesionalno iskustvo staviti u službu Domovine. Tako je prihvatio i dužnost posebnog savjetnika predsjednice Republike Hrvatske.

Zasluge Nikice Valentića u stvaranju i izgradnji hrvatske države i gospodarstva potvrđene su brojnim visokim odlikovanjima, poput Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića kao i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića i Redom hrvatskog trolista, podsjetio je Jandroković.

"Njegov iznimno vrijedan doprinos afirmaciji Hrvatske u presudnim trenucima naše suvremene povijesti pamtit će njegova rodna i voljena Lika, kao i cijela Hrvatska", istaknuo je Jandroković u izrazima sućuti obitelji Nikice Valentića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 11:03