OŠTRI REZOVI

Jandroković je rekao da je HDZ otkucao netko priglup. Kako ga naći među više od sto najboljih

Je li Banija izraz koji smeta Hrvatskoj, HDZ-u ili je to samo Šuičin problem? Hoće li dijeliti i ljude?
Gordan Jandroković
 Damjan Tadić/Cropix
Objavljeno: 13. siječanj 2021. 16:45

Nema tu spasa. Ne mogu se oni popraviti. Uvijek se nađe dobrovoljac koji se ulizuje glupošću, mržnjom i zlobom. Dokazuje lojalnost pretvarajući nedužne u neprijatelje. Širi paranoju i predstavlja se pravovjernim. Tako je bilo i prekjučer, na onoj online sjednici HDZ-a. Jučer je Jandroković rekao da je medijima sve otkucao netko zlonamjeran i priglup. Tko? Potraga za priglupim hadezeovcem može biti brza, ali oni traže cinkaroša.Treba procijeniti tko je od onih više od stotinjak najboljih HDZ-ovaca javio medijima kako je HDZ skužio urotu i da je Banija ustvari šifra neprijatelja.

Pritom treba imati na umu da se ne traži onaj koji misli da se kriminalizacijom nastupajuće obnove pokušava kriminalizirati poslijeratna obnova, HDZ i sam Franjo Tuđman. Toga znamo, Šeks. Njemu je Tuđman uvijek zaštita za sve, osobito otkad je umro. Znamo i da je točno rekao, počevši od toga da je obnova bila kriminalna. Za ostale logičke zaključke ga se može pohvaliti. Osim za pokušaj da kritike ovog HDZ-a izjednači s mrakom kriminala koji je vladao za onog HDZ-a u kojem je on bio faca.

Netko je zaključio da oporba i mediji urotnički pokušavaju umanjiti značaj HDZ-a i Vlade u reakciji na potres. Urota je, znamo, tajni plan, dogovor. Vjerojatno se misli da ne bi bilo urote kada bi mediji ignorirali oporbu i kada ne bi sami zaključivali nego, recimo, samo prenosili izjave iz Vlade. Nešto kao tajnice, njihov posao nije propitivati ono što netko kaže nego samo prenijeti. Dosta krivo. Ako smo se u društvu dogovorili da nećemo podnositi muljatore, lopove i kriminalce raznih vrsta, onda to znači da ćemo tipove koji su u poslijeratnoj obnovi Banije gradili i odobravali nesigurne kuće smatrati kriminalcima. "Znaš kako to ide", sjetio se neki dan kolega svoje reportaže iz onog doba, s ove Banije.

"Trebamo postaviti cijev ispred kuće. Moramo iskopati kanal dubok jedan metar, nasipati izolaciju, postaviti cijev, zatrpati je još slojem za izolaciju i onda zatrpati zemljom. Za to dobijemo tisuću kuna. Mi iskopamo kanal koji je puno plići, postavimo cijev i zatrpamo zemljom. Zaradimo na razlici", opisao je Nebojša ispovijed jednog od radnika na obnovi. Naravno da su takvi zeznuli i na cementu, vezivnom željezu, zanemarili serklažu, umjesto 10-milimetarskih šipki koristili tanje.

To je lopovluk i prilično se oštro kažnjava. I ne zastarijeva samo tako, čak ni po hrvatskim zakonima. A na Baniji se neograničeno kralo u obnovi. Da, mi smo se u društvu dogovorili da nećemo to tolerirati. To bi čak i priglupi mogli shvatiti. Nema tu urote. Ako baš traže neke koji ispaljuju svašta, mogu unutar HDZ-a porazgovarati s Darkom Horvatom, ministrom graditeljstva. Pitati ga, recimo, smatra li uistinu da ljudi odu jesti za drveni stol, pod hladan šator, zato jer im se doma ne kuha? Je li se uplašio da su kuhari-volonteri, ustvari, raspikuće i bitange koji ne razlikuju gladnog od sitog?

Neka pita Brankicu C. koja je ustajala prije zore, putovala po 40 kilometara dnevno da bi volontirala u kuhinji, koliko je obroka podijelila ljudima kojima to nije trebalo? Ali slučajno da nitko nije pitao Šuicu što joj znači ta priča o nazivu Banije. Je li Banija izraz koji smeta Hrvatskoj, HDZ-u ili je to samo problem Dubravke Šuice? Nagovara li ona premijera da se Banija preimenuje u nešto hrvatskije? Misli li da je on slabouman i povodljiv? Hoće li poslije napraviti i neku drugu razliku? Recimo, dijeliti ljude? To je, recimo, prilično zatucano, napredniji oblik. Sretno u lovu na priglupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47