PORUKA ŠEFA SABORA

Jandroković kaže da epidemiološke mjere daju rezultate i apelira na građane da ih se drže

Dobrim je ocijenio odluku da se za blagdana dodatno smanji kretanje građana i fizički kontakti
Gordan Jandroković
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je u petak da donesene epidemiološke mjere daju rezultate, da se brojke smanjuju te još jednom pozvao građane da se drže mjera.

„Brojke pokazuju da se stvari, ipak, mijenjaju na bolje, danas imamo više od 1000 zaraženih manje nego prošli petak, a kada se gleda cijeli tjedan petinu manje bolesnih i novozaraženih što je značajan pomak i ukazuje da mjere daju rezultate”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare nakon završetka jesenskog saborskog zasjedanja.

Dobrim je ocijenio odluku da se za blagdana dodatno smanji kretanje građana i fizički kontakti, kako bismo oko 10. siječnja imali još manji broj zaraženih i umrlih.

„Kada je teška situacija, mi Hrvati smo uvijek zajedno, zbijemo redove i prevladamo teške situacije, nesreća je u ovoj bolesti što se sada moramo razdvojiti, moramo biti zajedno u mislima ali fizički kontakt se ne može ostvariti, moramo biti jaki u svojoj samoći”, poručio je Jandroković apelirajući na građane da se drže mjera.

„Ovo nije bolest koju možemo savladati samo političkim odlukama, ona od svakoga od nas traži da podnese dio tereta, odgovornosti i solidarnosti za druge i zato je teška”, dodao je.

Restriktivne se mjere ne donose iz obijesti

Pritom je zamolio i poduzetnike da shvate da nitko iz hira i obijesti ne donosi restriktivne odluke, već to radi iz nužnosti.

Predsjednik Sabora smatra da je država dala svoj maksimum, gotovo 10 milijardi kuna bit će usmjereno prema privatnom sektoru, a oni koji ne mogu raditi bit će obeštećeni.

Na zahtjeve oporbe da ih se uključi u razmatranje pojedinih epidemioloških mjera, odgovara da aktualna situacija zahtjeva žurno reagiranje i da ponekad nema vremena za velike rasprave.

„Odgovornost za provođenje politika leži na Vladi i Stožeru tako da ne mislim da bi bilo korisno da odluke koje su operativne prirode raspravljamo u Saboru, Sabor je taj koji nadgleda i donosi zakone, ali operativne odluke moraju donositi tijela koja žurno i brzo i efikasno mogu donositi odluke”, kazao je.

Jandroković je rekao i kako nije razmišljao o tome da Sabor ne ide na zimsku stanku budući da će u narednom razdoblju biti smanjena mogućnost kretanja, ali i zbog činjenice da je, unatoč svim mjerama, značajan broj zastupnika obolio od covida-19.

Od covida-19 obolio značajan broj zastupnika

Dosad je od covid-19 bilo bolesno ili je to trenutnu, 30 zastupnika, a u izolaciji ih je bilo dodatnih 26, dakle ukupno 56 zastupnika, rekao je Jandroković i zahvalio saborskim službenicima koji su omogućili zastupnicima da se putem video-veze uključe u rad Sabora.

Predsjednik Hrvatskog sabora naveo je da je od 22. srpnja, kada je konstituiran novi saziv, Sabor donio niz odluka i zakona, među kojima i Zakon o obnovi Zagreba od potresa, Državni proračun za 2021., rebalans ovogodišnjeg proračuna, set poreznih zakona, odluku o isključivom gospodarskom pojasu i europskim sredstvima. Izmijenio je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te saborski Poslovnik temeljem odluke Ustavnog suda, a raspravljeno je i pet oporbenih inicijativa.

Održano je pet sjednica, tri redovne i dvije izvanredne, imali smo 55 radnih dana i 366 radnih sati, što je više u usporedi s 2015., 2016. , 2017. i 2018. i 2019., kazao je, te istaknuo kako je Sabor radio više u usporedbi sa parlamentima drugih zemalja.

U usporedbi sa Slovačkom, Češkom, Austrijom, Slovenijom, Sabor je bez obzira na koronu i potres, radio više i obavio svoju zadaću kao predstavničko tijelo, naglasio je Jandrokovć.

„Bez obzira na sve prijepore i neke incidentne situacije, čini mi se da je ova jesen, što se tiće rada Sabora, bila pomak u odnosu na protekle godine”, zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:36