ŠEF SABORA

JANDROKOVIĆ O BLEIBURGU 'Svakako će se održati komemoracija i Sabor će biti pokrovitelj. Želimo komemorirati ubijene vojnike, žene i djecu'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jadroković na pitanje o postupku i optužnici protiv ličkog HDZ-ovca Marijana Kustića, koji je na izborima u nedjelju pobijedio Darka Milinovića, kazao je da "nije običaj da se daju ostavke kad se pokrene postupak", te da "nema pravomoćne presude", kako prenosi N1.

"Ja predstavljam Sabor i nije primjereno da bilo koga unaprijed osuđujem. Bilo bi dobro da se svi skupa naviknemo da pričekamo prvostupanjske presude", rekao je Jandroković.

Ipak, zašto u slučaju požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića nije bilo tako. "Radi se o specifičnoj situaciji, obiteljskom nasilju i morali smo reagirati", objašnjava Jandroković.

Upitan o navodno neobičnom tajmingu dizanja optužnice protiv Kustića, nekoliko dana nakon izbora, a ne prije njih, glavni tajnik HDZ-a je odgovorio da "ne zna što mu želimo reći".

"Na temelju čega tvrdite da nisu?", uzvratio je protupitanjem na pitanje jesu li hrvatska policija i pravosuđe radili neovisno u ovom slučaju.

Ni na pitanja o prometnoj nesreći ministrice Gabrijele Žalac u kojoj je teško ozlijeđena 10-godišnjakinja Jadroković nije bio raspoložen odgovarati.

"Ponovno dovodite u situaciju sve nas koji želimo da pravna država funkcionira da odoka prosuđujemo je li netko nešto napravio u skladu sa zakonom. Ako nešto sumnjate, pitajte one na koje sumnjate. Druga stvar, mogla je ta optužnica ići i nakon formiranja vlasti. Kada DORH podiže optužnice, to je njihova stvar. Uvjeren sam da ova vladajuća većina ne vrši nikakav pritisak", rekao je.

Bleiburg

Što se tiče komemoracije na Bleiburgu koja je posljednih dana izazvala oštar sukob unutar Katoličke crkve, one u Hrvatskoj i one u Austriji, Jandroković kaže kako se o tome već više puta razgovaralo.

"Očekujemo da će nakon završetka dijaloga između biskupa biti utvrđena procedura kakva je moguća. Poznato je da se zabrana odnosi na biskupa koji ne može držati misu, ali može je držati svećenik. Vidjet ćemo što će biti narednih dana. Svakako će se održati komemoracija i Sabor će biti pokrovitelj", rekao je.

Odgovarajući na pitanja o organizaciji rekao je kako je to pitanje za crkvene vlasti koje se time i bave.

"Nama je primarni cilj da se komemorira žrtva. Apeliram na sve, kako one s lijeve strane koji negiraju da se zločin uopće dogodio, tako i one s desne strane koji bi željeli političke bodove i slaviti ustaški režim, da to nije dobro. To osuđujemo, ali želimo komemorirati žrtvu", poručio je.

Na pitanje koju žrtvu, Jandroković je rekao: "Ubijene vojnike, djecu i žene koji su bez presude ubijeni na beskurpulozan način." Na opasku kako se radi o poraženim vojnicima odgovorio je: "Mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda? Svi zaslužuju da im se sudi."

Vlast u Lici

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević ranije u srijedu je izjavio kako stranka u Lici neće surađivati donedavnim članom Darkom Milinovićem.

"Ako je politički tajnik tako rekao, što bi glavni tajnik imao drugačije mišljenje?", upitao je Jandroković.

Što se tiče sukoba među ministrima oko Uljanika, šef Sabora smatra kako je najvažnije prvo znati točne brojke.

"Kad vidimo o kakvim se brojkama radi, možemo donijeti kvalitenu i dobru odluku. Ne bih volio nagađati", rekao je za N1, naglašavajući kako će se voditi računa i o poreznim obveznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06