REAKCIJE S MARKOVOG TRGA

Jandroković o 'Lex Perković': 'Ne radi se o kompromisu, već je EK pokazala dobru volju'

Zagreb, 240913.Sabor.Premijer Zoran Milanovic je pred Hrvatskim saborom podnio godisnje izvjesce Vlade RH, koje je novina u odnosima Sabora i Vlade, a premijer je zastupnike usmeno izvijestio o uocenim pojavama, problemima i stanju u drustvu te o aktivnostima Vlade.Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Na Markovu trgu pozdravljene su vijesti iz Bruxellesa da smo uspjeli postići dogovor s Europskom komisijom oko lex Perkovića.

Član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković smatra kako je najvažnije što je Hrvatska izbjegla sankcije.

- Nadamo se da će u Vladi biti dovoljno mudrosti da nas više ne dovede u sličnu situaciju – poručio je. Tvrdi kako se ne radi o kompromisu već je EK pokazala dobru volju.

- Kojom pružaju ruku Vladi da izađe iz ove situacije u koju nas je dovela, a koja je bila štetna za ugled Hrvatske. Šteta je učinjena, a ovo je sada ustupak Vladi da ne dođemo pod sankcije – kaže Jandroković.

I vladajući SDP i HNS pozdravljaju dogovor koji je postignut.

- To je tragu onoga što je najavljivano proteklih dana – kaže HNS-ovac Goran Beus Richemberg koji priznaje kako bi bolje da do svega uopće nije niti došlo.

- Izmjene Zakona o europskom uhidbenom nalogu je trebalo donijeti jer su one obuhvatile 80 članaka, zato nije dobro govoriti da je izmjena Zakona bila nepotrebna. Bila je itekako potrebna, bio je nepotreban onaj dodatak koji smo uveli ograničenje na izručenja – objašnjava.

SDP-ova Dragica Zgrebec kazala je da je dogovor s EK očekivan s obzirom na razgovore proteklih dana. Zgrebec se ne slaže s ocjenama kako Hrvatska ništa nije dobila ovim sukobom jer smo na kraju morali popustiti.

- Dobili smo mogućnost da do konačne primjene zakona o europskom uhidbenom nalogu izmjenimo Ustav i ukinemo zastaru bez čega nisu moguća izručenja. Osim toga pokazali smo i da treba pregovarati kako bismo pokazali da svi građani u EU moraju biti ravnopravni kad je riječ o primjeni europskog uhidbenog naloga – dodaje.

I bivša premijerka Jadranka Kosor kaže kako je dobro što je“ neki dogovor postignut i neće biti sankcija“. Nezadovoljna je što se ne zna kada će izmjene Zakona stupiti na snagu. U svakom slučaju, smatra Kosor, tri mjeseca su izgubljena.

- Gdje smo bili? Nigdje. Što smo radili? Baš ništa, osim što smo se dobro međusobno posvađali i pooptuživali. Rezultati naravno nikavi. Vratili smo se zapravo na početnu poziciju gdje smo bili 2010. Izgubljeno vrijeme, rezultati nikakvi, osim što će ovo bez obzira što se radilo o kompromisu i dogovoru, ostaviti posljedice. Dakle sumnjičavost zbog činjenice da je Hrvatska promijenila neka pravila na koja se sama obvezala neposredno prije nego je postala članica i to trajno ostavlja dojam o tome kako smo se kao suverena država i 28. članica ponašali nije dobar. To se ne može samo tako gumicom izbrisati ali zadovoljna sam što očito ipak izlazimo iz krize i što nam se mač sankcija miče iznad glave – izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:17