POGREŠNA ODLUKA

Jandroković pisao Penavi: ‘Neugodno sam iznenađen, pokušali ste degradirati Hrvatski sabor‘

Vukovarski gradonačelnik onemogućio je da Nikola Mažar govori na 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je pismo Ivanu Penavi neugodno iznenađen time što je vukovarski gradonačelnik onemogućio da Nikola Mažar govori na 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ocijenivši to pokušajem degradacije Sabora.

- Iznimno me neugodno iznenadila činjenica da je izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora bila uskraćena prigoda za obraćanjem - napisao je Jandroković u ponedjeljak vukovarskom gradonačelniku kao organizatoru jučerašnje Svečane akademije održane u Vukovaru.

Podsjetio je pritom da su se na prigodnoj Svečanoj akademiji, među inima, imali prigodu obratiti predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić te Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i savjetnica prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

- Ta Vaša odluka ne predstavlja samo ozbiljan organizacijski propust, nego i pokušaj degradacije najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Hrvatske te narušavanja njegove suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave - ocijenio je Jandroković.

Osobno ga je, dodao je, posebno rastužila činjenica da takav izraz nepoštovanja Hrvatskog sabora dolazi od strane jednog od njegovih zastupnika.

Odabir Mažara za izaslanika nije bio slučajan

- Želim istaknuti kako odabir za mog izaslanika u ovoj prigodi nipošto nije bio slučajan. Poput Vas, gospodin Mažar saborski je zastupnik iz V. izborne jedinice, koja obuhvaća i grad Vukovar. Držim kako bi osobito vrijedna bila simbolika obraćanja Svečanoj akademiji od strane saborskog zastupnika koji se u Vukovar vratio upravo 1998. godine - istaknuo je predsjednik Sabora u pismu vukovarskom gradonačelniku.

Uvjeren je da je Penava onemogućavanjem obraćanja izaslaniku predsjednika Sabora, nažalost, propustio i priliku odaslati "važnu političku poruku o stavljanju nacionalnog iznad stranačkog i lokalnog".

- Jer obilježavanje postignuća od iznimne nacionalne važnosti treba koristiti za afirmaciju zajedništva, a ne zlorabiti u dnevno-političke svrhe ili za potpirivanje neslaganja na lokalnoj razini. To nije samo pitanje domoljublja, nego i osnovne političke kulture. Sa žaljenjem mogu konstatirati kako Vaša duboko pogrešna odluka dokazuje kako to ovog puta niste uspjeli prepoznati - dodao je.

Jandroković u pismu napominje i da značaj mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak RH, nadilazi granice naše države jer Prijelazna uprava UN-a u istočnoj Slavoniji (UNTAES), završena 15. siječnja 1998. godine, ostaje jednom od najuspješnijih mirovnih operacija Ujedinjenih naroda u povijesti te organizacije.

- Poštovani gospodine gradonačelniče, vjerujem kako ne dvojite da se Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ubraja u presudne događaje suvremene hrvatske povijesti. Držim da nas žrtva hrvatskih branitelja, kao i ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sve zajedno obvezuju da se prema takvim događajima odnosimo s posebnim poštovanjem, odgovornošću i uključivošću - poručio je na kraju pisma vukovarskom gradonačelniku Penavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 02:06