‘VUČIĆEVA POSLA‘

Jandroković poslao poruku Srbiji: ‘Pogledajte se u ogledalo i razmislite što radite. Povući ćemo sve korake‘

Rekao je kako smatra da je optužnica pravno neutemeljena te je najavio da će Hrvatska zaštititi svoje pilote

Gordan Jandroković

 Matija Djanjesic/Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na posljednjem danu 47. Trke na prstenac te je tom prilikom novinarima dao izjavu u kojoj se osvrnuo na optužnicu iz Srbije.

“To su Vučićeva posla, ništa nije naučio iz povijesti i to ne pridonosi poboljšanju naših bilateralnih odnosa”, kazao je Jandroković, prenosi N1.

Dodao je da Srbija ima niz problema s kojih želi skrenuti pažnju optužnicom.

“Srbija ima puno problema – probleme oko Kosova, hoće li na rusku ili zapadnu stranu, i onda koristi ove situacije da bi skretala pozornost sa svojih problema”, dodao je.

“Hrvatska odbacuje optužnicu, ona je političke prirode i poruka svima u Srbiji: okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite”, poručio je predsjednik Sabora.

Dodao je će Hrvatska zaštiti pilote.

“Smatramo da je optužnica pravno neutemeljena. Povući ćemo sve korake kako bi zaštitili naše građane.”

Osvrnuo se i na pregovore oko pristupanja Srbije Europskoj uniji.

“Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerirati. Ako žele prema Europskoj uniji, moraju se europski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) optužilo je 31. ožujka pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:53