‘ČVRSTA PODRŠKA‘

Jandroković predsjednici Europskog parlamenta: ‘Hvala na jasnim porukama kada je u pitanju naše članstvo u Schengenu‘

Metsola je ponovila kako Europski parlament "čvrsto stoji iza hrvatskog ulaska u šengenski prostor"

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zahvalio se u ponedjeljak u Strasbourgu Roberti Metsoli na podršci koju je Europski parlament dao hrvatskom članstvu u Schengenu, dok je Metsola potvrdila da EP "čvrsto" podržava proširenje Schengena na Hrvatsku.

"Imali smo vrlo prijateljski i otvoren razgovor. Zahvalio sam na potpori koju je Europski parlament pružio Hrvatskoj kada je u pitanju ulazak u šengenski prostor, a isto tako osobno predsjednici na njenom doprinosu", kazao je Jandroković nakon sastanka s Metsolom u Europskom parlamentu.

"Hvala na vrlo jasnim porukama kada je u pitanju članstvo Hrvatske u Schengenu", dodao je.

Metsola je ponovila kako Europski parlament "čvrsto stoji iza hrvatskog ulaska u šengenski prostor".

"Bili smo uz vas kao partneri kroz dugo putovanje koje će, nadamo se, završiti kao uspješno", dodala je.

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

Predsjednik Hrvatskog sabora kazao je da se razgovaralo i o suradnji Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, samitu Krimska platforma u Zagrebu te o jugoistočnoj Europi.

"Izrazili smo nadu da će i taj prostor u doglednoj budućnosti snažnije iskoračiti prema Europskoj uniji vodeći računa o tome da će, da ako mi iz Europske unije ne budemo dovoljno aktivni, taj prostor ostati otvoren za neke druge koji će tada širiti svoj utjecaj", kazao je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora prisustvovat će u utorak ceremoniji povodom 70 godina od osnutka preteče Europskog parlamenta - Zajedničke skupštine Europske zajednice za ugljen i čelik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:43