VIŠA DIPLOMATSKA ZVANJA

Jandroković promaknuo 153 državna službenika

Promaknuća u viši rang automatski donose i nešto više plaće
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković promaknuo je u viša diplomatska zvanja 153 državnih službenika, priopćeno je jučer iz tog ministarstva.

Prema riječima glasnogovornika MVP-a Marija Draguna, naglasak je stavljen na promaknuće mladih državnih službenika pa je među promaknutima 120 diplomata nižeg i srednjeg ranga te 33 diplomata višeg ranga.

Profesionalizacija

- Cilj nam je promaknuti što više mladih, sposobnih, onih koji će sutra nositi diplomaciju - izjavio je Dragun te dodao kako se time želi potaknuti daljnja profesionalizacija diplomatske službe.

Ranijih godina, kažu u Ministarstvu, promaknuća se se odvijala automatizmom, ovisno o godinama staža. Sada o njima odlučuje posebno povjerenstvo, a osim formalnih uvjeta gleda se i kvaliteta nečijeg rada. Na taj način 70 diplomata koji su tražili promaknuće nije ga i dobilo. Ministarstvu je, naime, pristiglo 230 zahtjeva za promaknuće, od kojih je pozitivno riješeno 153. To je manje nego lani, kada su u viša diplomatska zvanja promovirana 182 diplomata.

Promaknuće u više zvanje automatski donosi i višu plaću, no Mario Dragun kaže kako nije riječ o velikim novčanim sredstvima. Ovisno o rangu, plaće promaknutih diplomata bit će više od 100 do 400 kuna.

Obaviješteni svi

- U prosjeku će dobiti oko 200 kuna veće plaće - rekao je Dragun.

Ministarstvo je priopćilo kako su o mogućnosti predlaganja promaknuća bili obaviješteni svi državni službenici na rukovodećim radnim mjestima te šefovi diplomatskih misija i konzularnih ureda. Time su, kažu, rukovoditelji neposredno i aktivno uključeni u karijerni razvoj zaposlenika u službi vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:33