PREDSJEDNIK SABORA

JANDROKOVIĆ: 'Represivnije mjere nisu isključene. Ako ne možete molbama dobiti disciplinu, tada država mora reagirati represijom'

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je za Dnevnik Nove TV prijedlog praćenja građana u samoizolaciji putem mobitela.

- Ne radi se o prisluškivanju, praćenju i zlouporabama, radi se o mjeri kojom trebamo zaštititi građane od koronavirusa - kazao je Jandroković.

S obzirom da se mobitel može ostaviti doma, novinarka ga je pitala je li se razmišljalo o nekakvim narukvicama koje osobe ne bi mogle tako lako skinuti.

- Kada bismo ljudima stavljali narukvice, to bi bila visoka razina kontrole i to bi tek onda moglo ići u smjeru prigovora da se radi o nedemokratskoj mjeri koja ima za cilj u potpunosti kontrolirati građane. Ovo je mjera da ljudi koji su neodgovorni ne napuštaju mjesta na kojima moraju biti - kazao je.

Naglasio je da je na svakome da se ponaša odgovorno te da je ključno slušati nadležne institucije, ali i da je važna odgovornost svakog pojedinca.

Na pitanje razmišlja li se pooštriti kazne za one koji krše mjeru samoizolacije, Jandroković je kazao kako se razmišlja o svim mjerama koje će zaštiti zdravlje i živote građana.

- Represivnije mjere nisu isključene. Ako ne možete molbama dobiti disciplinu tada država mora reagirati represijom prema onima koji krše zakone i ugrožavaju zdravlje ljudi. Država ima zadatak osigurati živote i zdravlje građana - kazao je.

Jandroković se odrekao plaće i dao ju je za saniranje šteta od potresa, a na pitanje trebaju li to napraviti i drugi političari kazao je kako je to individualna odluka svakog zastupnika.

- Vjerujem da će velika većina dati svoj obol i pokazati solidarnost s građanima, posebno s građanima Zagreba koje je uz koronavirus pogodio potres i onima koji su ostali bez krova nad glavom. To je tragična situacija - kazao je.

Tvrdi i da je zgrada Sabora nakon potresa u lošem stanju.

- Treći i četvrti kat nisu za uporabu. Stručne službe će pratiti kako osposobiti zgradu. Imamo problem s komorom u kojoj se nalazi klima i ventilacija. Nakosila se i pokušat ćemo je dovesti u funkciju. Sve ovisi o stručnim procjenama. Ne možemo se igrati sa životima i ugrožavati zaposlenike - kazao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:51