PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković: ‘Sazvat ću izvanrednu sjednicu Sabora koju je tražio Milanović!‘ Oglasila se i Vlada

Sjednica će se održati 21., 22., 23. srpnja, potvrdio je predsjednik Sabora

Gordan Jandroković

 Nera Simic/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je konferenciju za medije nakon što je predsjednik Zoran Milanović poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice.

Jandroković je potvrdio da je sazvao izvanrednu sjednicu Sabora te da je zastupnicima poslao poziv. Sjednica će se održati 21., 22., 23. srpnja.

"Sjednica će imati dvije točke – Vlada se obvezuje odmah osigurati mjere za funkcioniranje sudbene vlasti u RH i drugo, Vlada se obvezuje u roku od 15 dana otkriti institucije odgovorne za štetu nanesenu HEP-u. Očekujem da će predsjednik RH biti nazočan i obrazložiti svoje prijedloge na sjednici Sabora koja počinje u petak u 9 i 30 sati”, rekao je Jandroković.

Pojašnjavajući odabir termina rekao je: “Održat će se za vikend zato što su izvanredne okolnosti i zato što su tražili odmah. Zašto tri dana? Jer nisam siguran da će se rasprava završiti u dva dana...”

“Predsjednik je ušao u deal s oporbom, to je više nego evidentno. Oporba je slabašna, zazivali su predsjednika, to je očito dogovor oporbe i Zorana Milanovića”, dodao je Jandroković.

Oglasila se i Vlada

- Milanović se sada u potpunosti razotkrio kao predsjednik koji je na strani oporbe i koji svjesno postaje sudionik njihovih predizbornih aktivnosti.

Jedini cilj izvanredne sjednice je politikantstvo oporbenih stranaka koje ponovno nastoje izazvati kaos i destabilizirati vlast. Za razliku od takvog pristupa, Vlada je u svim krizama dosad, bila posvećena pronalasku rješenja kojima smo zaštitili građane i gospodarstvo te omogućili normalno funkcioniranje države i društva.

Radimo na rješavanju obje teme - i štrajka u pravosuđu i utvrđivanja odgovornosti za situaciju s viškovima plina.

Jučer i danas, kao i u proteklim danima, održani su razgovori s čelnicom sindikata kako bi se pronašlo rješenje koje će omogućiti prekid štrajka, uz daljnje unaprjeđenje materijalnih prava službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Nadležni saborski Odbor za gospodarstvo saslušao je predstavnike svih tijela iz energetskog sektora koji su o temi s viškovima plina podnijeli i pismena izvješća. Utvrdit ćemo sve činjenice ovog slučaja kao i moguće propuste te donositi odgovarajuće odluke, poručili su iz Vlade.

Što je tražio Milanović?

Zahtjev predsjednika Milanovića za izvanredno zasjedanje, sadrži dnevni red u kojem su dvije točke.

To su zaključak kojim se Vlada obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti te zaključak kojim se Vlada obvezuje u roku 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Milanovićev zahtjev je presedan i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio, a što je i sam Milanović istaknuo prije nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46