POSLIJE NIZA POTRESA

JANDROKOVIĆ SE OGLASIO O DVOSTRUKOJ KRIZNOJ SITUACIJI U ZAGREBU 'Ne smije doći do panike, moramo stisnuti zube i slušati što govore nadležne službe'

Gordan Jandroković
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je u nedjelju Zagrepčane da slušaju poruke nadležnih tijela i Nacionalnog stožera civilne zaštite te da ne podlegnu panici.

- Ne smije doći do panike, moramo stisnuti zube, izdržati, slušati što nam govore nadležne službe - rekao je Jandroković za Novu TV, napominjući kako situacija nije laka, da se Zagrepčani suočavaju s dvije izazovne krize - onom izazvanom koronavirusom i potresom.

Jandroković je u nedjelju obišao središte Zagreba koje je potres najteže pogodio te saborsku zgradu koja je također oštećena.

- Sad je najvažnije zbrinuti one koji su ostali bez krova nad glavom, u središtu grada vidio sam dosta oštećenih objekata - izjavio je.

Sabor neće moći zasjedati u svojoj zgradi

Govoreći o oštećenjima saborske zgrade, naglasio je kako se čeka da statičar procijeni situaciju.

- Zgrada ne izgleda dobro, na višim katovima i na tavanu došlo je do ozbiljnijih pucanja zidova, a čini mi se i kod stropova, imamo poplavu u dijelu zgrade, krovište je uništeno na jednom dijelu, stradao je dvorišni dio zgrade - istaknuo je.

Najavio je kako je vrlo izgledno da Sabor, koji bi rad trebao nastaviti u srijedu, to neće učiniti u svojoj zgradi.

- Velika je vjerojatnost da nećemo raditi u saborskoj zgradi, ali budući da smo dogovorili pravila igre, vjerujem da ćemo naći prostor u kojem ćemo zasjedati i ako bude potrebno donositi zakone dok ne dođe eventualno do nekih promjena. Tad ćemo ići, ako bude potrebe, na primjenu ustavnog članka da se Vlada i predsjednik države dogovaraju i tako donose zakon - rekao je.

- Za sad još ne, ali ne znamo što će nam donijeti idući dani - dodao je Jandroković.

Potvrdio je da će konzultirati saborsko Predsjedništvo kad statičar kaže svoju procjenu. "Onda ćemo vidjeti kako ćemo postupati, no s tajnikom Sabora ćemo tražiti neki novi prostor - rekao je.

Eventualnu lokaciju tog prostora nije precizirao, napominjući da tek kreće "potraga" za njim.

Izvan svoje zgrade Sabor je radio zbog obnove i srpske agresije

Sabor je posljednji put izvan svoje zgrade zasjedao za vrijeme njezine obnove sredinom 1990-ih te za srpske agresije, u listopadu 1991., kad su raketirani Banski dvori koji se nalaze na drugoj strani Markova trga i kad je Sabor zbog sigurnosti zasjedao u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:36