‘NISTE U PRAVU!‘

Jandroković se u Saboru svađao s humanoidnim robotom: ‘Ovo stvarno nije u redu!‘

‘Niste u pravu, nismo ništa povrijedili. Ovo je konferencija, ovo nije plenarna sjednica‘, odgovorio je Jandroković robotu
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u utorak je otvorio "Konferenciju o budućnosti Europe – vizija Hrvatske" na kojoj su, između ostalog, predstavljeni i uspješni hrvatski poduzetnički projekti.

Jedan od uspješnih projekata je i humanoidni robot Pepper s zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji je nakratko sjeo u saborske klupe i uživio se u ulogu zastupnika.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

- Khm! Oprostite! Povrijeđen je članak... Samo trenutak da provjerim. Povrijeđen je članak broj 238 Poslovnika – oglasio se robot Pepper dok je predsjednik Sabora predstavljao Centar za umjetnu inteligenciju (CAI) FER-a.

- Niste u pravu. Nismo ništa povrijedili. Ovo je Konferencija, ovo nije plenarna sjednica – rekao je Jandroković.

No, Pepper je inzistirao da mu se da riječ.

- Mogu li dobiti barem repliku. Ili možda ispravak netočnog navoda.

Predsjednik Sabora Jandroković odgovorio je kako robot ne može dobiti ništa jer njegovo pitanje pravne osobnosti još uvijek nije riješeno.

- Ovo stvarno nije u redu- zaključio je Pepper, i pokupio ovacije okupljenih.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

- Hvala vam. Ovime smo htjeli pokazati što nas čeka u budućnosti i ako nećemo biti dovoljno pametni, roboti će upravljati nama, a ne mi njima. I upravo zato očuvati duhovnost i ljudskost je ono što je iznimno bitno - rekao je Jandroković – Također, ovime želimo dati jednu veliku političku poruku da su rasprave o ustašama i partizanima iza nas. A rasprave o robotima i umjetnoj inteligenciji su budućnost.

Osim Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, u Saboru su predstavljeni uspjesi Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb i projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije (SIMORA) u sklopu koje se Novska prometnula u središte gaming industrije.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

Konferencija o budućnosti Europe je paneuropski demokratski projekt tijekom kojeg građanke i građani imaju priliku odlučiti kako bi se Europska unija trebala razvijati i što bi trebali biti njezini prioriteti. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta.

Inauguracija Konferencije o budućnosti Europe održana je u nedjelju, 9. svibnja, na Dan Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:26