SPUŠTA LOPTU NA ZEMLJU

Jandroković smiruje strasti: ‘I ja sam znao uzvratiti na uvrede, ali sad javno pozivam - ajmo stati!‘

Odsad će se prilikom repliciranja, povrede poslovnika ili traženja stanki, maska moći skinuti s lica
Gordan Jandroković
 Damjan Tadic/Cropix

Na današnjem sastanku Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika raspravljalo se o načinu rada Sabora u budućem razdoblju, javlja N1.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako ubuduće u sabornici može biti 77 osoba, što je četiri kvadrata po osobi.

- Imamo predstavnike Vlade plus tajnik sjednice stručne službe, dogovorili smo se da 71 zastupnik i zastupnica sjedi u sabornici, ostali u ostalim dvoranama - rekao je Jandroković pa dodao:

- Dogovorili smo se u konstruktivnom ozračju kako ćemo rasporediti brojeve po klubovima, veće stranke su se odrekle nekoliko zastupnika u korist manjih zastupnika i jednoglasno smo izglasali taj režim rada. Nastavit ćemo koristiti maske, to je obaveza, ali će se odsad prilikom repliciranja, povrede poslovnika ili traženja stanki, maska moći skinuti s lica kad se govori, nakon toga će se vratiti na lice, rekao je Jandroković, dodavši da predsjedavajući Sabora neće nositi maske, jer su od ostalih zaštićeni pleksiglasom.

image
Damjan Tadic/Cropix

Upitan o parlamentarnoj većini, Jandroković je rekao da očekuje da će biti stabilna i da u iduće tri godine ne bismo trebali imati izbore, piše N1.

Komentirao je i jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da premijer Andrej Plenković ima lažnu dijagnozu anemije te da je to iskoristio da bi izbjegao služenje vojske.

- To je govor koji je meni neprihvatljiv, smatram da ne bi trebao biti dio govora u javnom prostoru, to je govor koji čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama. Nije primjereno niti pristojno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju, pritom se rugajući, kako predsjednik kaže. To je civilizacijski doseg, da se na takav način rugamo nečijim izgledom, zdravljem, to je pitanje dobrog odgoja i ponašanja, po meni potpuno neprihvatljivo. Ja mislim da to treba prestati, ja sam već ranije pozivao na to - rekao je Jandroković.

image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

- Ako se ne slažemo u tome gdje će se Oluja održati, nije potrebno i potpuno je pogrešno vrijeđati onoga koji ima drugačije mišljenje od onoga kakvo imaš ti. Trebamo podvući crtu i prestati miješati argumentiranu raspravu i vrijeđanje koje se kontinuirano pojavljuje u javnom prostoru. To nije korisno za naše građane i pokušavat ću što je više moguće razgovarati o stavrima koje su bitne za naše građane - rekao je Jandroković, prenosi N1.

- Po meni je najvažnije da prestane ta vrsta komunikacija koja je uvredljiva. To je i u običnom životu, ako ne razgovaramo civilizirano, pristojno, onda je nemoguć dogovor oko bilo čega. Pozivam da se koncentriramo na ono što je bitno - rekao je pa dodao:

- Koliko god sam mogao izbjegavao sam vrijeđati druge, i sam sam nekad podlegao pritisku i uzvratio, ali sada javno pozivam – ajmo stati. Zašto bismo se oko obilježavanja važne obljetnice svađali?

Upitan što očekuje od presude Ratku Mladiću, Jandroković je rekao da očekuje najstrožu i najoštriju moguću kaznu. “On to zaslužuje”, rekao je.

Kad je u pitanju Zlata Đurđević i njezina kandidatura za predsjednicu Vrhovnog suda, Jandroković je rekao da HDZ neće podržati kandidatkinju koju je najavio da će podržati predsjednik Republike, ali da na Odboru za pravosuđe i u Saboru očekuje konstruktivne rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13