ŠEF SABORA

Jandroković u Austriji: ‘Austrijski Hrvati iznimno su bitni za Hrvatsku‘

Istaknuo je da su Hrvatska i Austrija "prijateljske države" s "puno zajedničkih interesa"
Gordan Jandroković
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Hrvati u Austriji iznimno su bitni za Hrvatsku koja želi razvijati što bolje odnose s njima, pogotovo s mlađom generacijom, izjavio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

„Hrvata u Austriji ima puno. Tu je 50 tisuća gradišćanskih Hrvata i 80 tisuća Hrvata koji su dolazili ovdje zbog posla, iz političkih razloga u prošlosti. Svi su oni za Hrvatsku iznimno bitni", kazao je Jandroković novinarima u Beču prije sastanka s predstavnicima udruga austrijskih Hrvata.

"Želimo imati što snažnije veze s njima, s mlađom generacijom koja se sve bolje i bolje snalazi u Austriji", istaknuo je Jandroković.

"Hrvatska želi razvijati kvalitetan odnos sa svim Hrvatima, s predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina, pa tako i ovdje u Austriji“, dodao je.

Na pitanje novinara o učenju u austrijskim školama tzv. bosansko-hrvatsko-srpskog jezika, a ne zasebnog hrvatskog jezika, Jandroković je odgovorio da Hrvatska radi na rješavanju tog problema.

Naime, u austrijskim se osnovnim i srednjim školama u sklopu nastave materinskog jezika nudi "bosansko-hrvatsko-srpski jezik".

"Kolege iz ministarstva vanjskih i europskih poslova upozorili su me na to. Uputili su notu austrijskoj strani, iskazujući nezadovoljstvo takvom odlukom", kazao je Jandroković.

"Očekujem da ćemo u skorijoj budućnosti naći rješenje koje će biti bolje nego ono koje sada imamo", dodao je.

Ipak, Jandroković ističe da "istovremeno moramo priznati da Austrija brine o pripadnicima hrvatske manjine".

Pritom je naveo da su gradišćanskim Hrvatima "uduplana financijska sredstva".

"S jedne strane možemo biti vrlo zadovoljni, a ono što je problem, koji je uočen s hrvatske strane, trebamo rješavati“, kazao je i istaknuo da su Hrvatska i Austrija "prijateljske države" s "puno zajedničkih interesa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:49