PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković u Madridu zahvalio Španjolskoj na potpori za Schengen i eurozonu

U održanom govoru istaknuo je višestoljetnu povezanost dviju zemalja, suradnju unutar Europske unije i NATO saveza

Gordan Jandroković

 Davor Pongračić/Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je boravio u Španjolskoj gdje je kolegici Meritxell Batet Lamañi zahvalio na potpori Madrida Hrvatskoj na putu prema članstvu u šengenu, eurozoni i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Jandroković je u Madrid stigao na poziv predsjednice Zastupničkog doma Batet, na međuparlamentarni forum dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora.

U održanom govoru istaknuo je višestoljetnu povezanost dviju zemalja, suradnju unutar Europske unije, NATO saveza i MED9 foruma pa zahvalio na španjolskoj potpori u ostvarivanju hrvatskih strateških interesa - pridruživanju šengenskom prostoru, eurozoni te OECD-u.

Jandroković je iskazao zadovoljstvo jačanjem gospodarske suradnje i nuklearnim projektom DONES - izgradnjom prve elektrane u kojoj će se električna energija proizvoditi uz pomoć fuzije, osmišljenog na temelju španjolsko-hrvatske inicijative.

Predsjednici parlamenata osudili su rusku agresiju na Ukrajinu i iskazali punu solidarnost s Kijevom, a Jandroković je „s obzirom na mogućnost prelijevanja sigurnosne krize“ iz te zemlje govorio i o situaciji u zemljama u hrvatskom susjedstvu, stoji u priopćenju.

Naglasio je važnost zaštite jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ponovio hrvatsku podršku proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

Na međuparlamentarnom forumu sudjelovali su i zastupnici Branko Bačić, Stephen Nikola Bartulica, Davor Ivo Stier, Majda Burić, Katarina Nemet i Nikša Vukas.

U nastavku službenog posjeta Španjolskoj Jandroković će se u hrvatskom veleposlanstvu u Madridu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:04