SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Jandroković u povodu JomHaŠoe: Hrvatska još snažnije u borbi protiv antisemitizma

‘S dubokim pijetetom prisjećamo se milijunā nevinih koji su živote izgubili u užasima Holokausta‘

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u povodu Jom HaŠoe istaknuo je u utorak da će se Hrvatska, kao država koja trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), još snažnije uključiti u globalne napore u borbi protiv antisemitizma.

"Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Jom HaŠoa, trenutak je kada se s dubokim pijetetom prisjećamo milijunā nevinih koji su živote izgubili u užasima Holokausta, kao i svih onih koji su strahote tog mračnog razdoblja ljudske povijesti preživjeli.

Jom HaŠoa obilježava se na današnji dan u spomen na početak ustanka hrabrih Židova koji su se u Varšavskom getu 1943. godine odlučili suprotstaviti nacistima i boriti se za vlastitu slobodu i dostojanstvo. Taj nas najznačajniji čin židovskog otpora tijekom Holokausta podsjeća na trajnu potrebu suprotstavljanja zlu i svim mračnim ideologijama.

Pozivajući nas na stalnu budnost kada su u pitanju bilo kakvi znakovi nesnošljivosti, Dan sjećanja na žrtve Holokausta nosi snažnu poruku kako pred primjerima nasilja, ugnjetavanja ili ugrožavanja sloboda ne smijemo biti puki promatrači, već jasno i odrješito djelovati na njihovu sprječavanju", istaknuo je Jandroković.

Naglasio je da će se Hrvatska, kao država koja trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), još snažnije uključiti u globalne napore u borbi protiv antisemitizma, te protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta. "Njegujući sjećanje na žrtve i potičući učenje o Holokaustu, budućim generacijama omogućavamo razumijevanje uzroka Holokausta i promišljanje o njegovim posljedicama", istaknuo je.

"Jom HaŠoa ostaje najsnažnijim pozivom na nužnost trajnog i sveobuhvatnog zajedničkog djelovanja kako se slično zlo više nikad ne bi ponovilo", poručio je Jandrković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:46