NOVI REŽIM U PARLAMENTU

Jandroković: ‘U Sabor samo uz covid potvrdu ili negativan test, ostali mogu biti na sjednicama ‘online‘‘

I dalje vrijedi pravilo da zastupnici mogu skinuti masku samo za vrijeme izlaganja s govornice ili s mjesta

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Od 15. studenoga u Sabor će se moći ući samo s covid potvrdom ili negativnim testom na covid. Saborski klubovi dogovorili su novi način i uvjete rada Sabora usklađene s nepovoljnom epidemiološkom situacijom i odlukama Kriznog stožera, priopćio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva.

Oni koji nemaju covid potvrdu, a imaju negativan test moći će ući u zgradu Sabora, najavio je Jandroković i pojasnio detalje novog režima rada. Oni koji nemaju ni jedno ni drugo neće moći prisustvovati sjednicama Sabora, ali će se moći uključiti u rad Sabora videovezom.

image

15. sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika

Damjan Tadic/Cropix

Postoje četiri kategorije saborskih zastupnika koji će se moći uključiti videovezom: oni koji se ne žele cijepiti i nemaju potvrde, oni koji se ne žele testirati na covid-19, zastupnici u izolaciji i oni koji imaju određene bolesti, zbog kojih im dolazak na sjednicu nosi zdravstvene rizike, što će morati posvjedočiti liječničkom potvrdom.

image

15. sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika; slijeva nadesno: Stjepo Bartulica (u drugom planu), Branko Bačić, Miroslav Škoro, Ante Sanader, Sabina Glasovac, Marijana Puljak

Damjan Tadic/Cropix

Potvrde će provjeravati straža na ulazu, a troškove testiranja podmirivat će se iz državnog proračuna.

I dalje vrijedi pravilo da zastupnici mogu skinuti masku samo za vrijeme izlaganja s govornice ili s mjesta. Broj zastupnika u sabornici ostaje isti od 77 jer se ograničenja ne odnose na predstavničko tijelo.

image

15. sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika; zdesna naljevo: Željko Reiner, Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Jandroković je na pitanje novinara kako će i hoće li zastupnici biti penalizirani odgovorio da je "penalizacija to da neće moći doći u Sabor. Ne postoji prisila da će Sabor nekoga penalizirati jer su takvi zakoni i Ustav. Logična penalizacija događa se na izborima". Predsjednik Sabora dodao je da nisu dubinski raspravljali o financijskim sankcijama. No nije isključio ni tu mogućnost "ako će biti bizarnih situacija". Zasad imamo zakon i Ustav koji definira poziciju Sabora i zastupnika, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:01