ČESTITKA ŠEFA SABORA

Jandroković: Zahtjevna razdoblja od nas traže nacionalno jedinstvo, baš kao i 30. svibnja 1990.

Dan državnosti čestitao je i ministar branitelja Tomo Medved, izrazivši posebnu zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih, kao i svim hrvatskim braniteljima

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković

 Matija Djanjesic/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je građankama i građanima Dan državnosti, poručivši da je 30. svibanj 1990. ostao duboko u sjećanju hrvatskih ljudi jer je bio jedan od ključnih koraka na putu ostvarenja samostalne, slobodne i demokratske hrvatske države.

"U ime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti", napisao je Jandroković u čestitki u povodu 30. svibnja, dana kada je 1990. konstituiran prvi demokratski izabrani Sabor.

Prisjetio se riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je tada u govoru rekao da je tijekom dugih stoljeća Sabor bio čuvarom suvereniteta hrvatskoga naroda i nositeljem pravnoga poretka te općega civilizacijskog napretka.

Predsjednik Sabora poručio je da obilježavajući taj dan izražavamo trajnu zahvalnost dr. Tuđmanu, braniteljima i njihovim obiteljima te svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske i njezinoj međunarodnoj afirmaciji.

Danas, dodao je nastavljamo graditi Hrvatsku s vizijom koja će omogućiti siguran, sadržajan i kvalitetan život svim našim ljudima.

Nužno je raditi i na jačanju svih institucija hrvatske države, poručio je, dodavši da ćemo uz podizanje konkurentnosti i samoodrživosti gospodarstva i vodeći računa o međunarodnom položaju u partnerstvu sa saveznicima ostvarit svoje ciljeve.

Jandroković je zaključio da ćemo u vremenu globalnih izazova samo zajedničkim naporima i smirivanjem napetosti u društvu prevladati podjele i osigurati boljitak. "Zahtjevna razdoblja od nas traže nacionalno jedinstvo, baš kao i 30. svibnja 1990. godine", poručio je Jandroković.

Medved: Zajedništvo je i danas potrebno

Dan državnosti čestitao je i ministar branitelja Tomo Medved, izrazivši posebnu zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih, kao i svim hrvatskim braniteljima uz poruku da je ponosan na tu povijesnu ulogu u stvaranju, obrani i oslobađanju naše domovine.

U tom povijesnom pokliču našeg prvog predsjednika, dodao je sažete su vjekovne težnje hrvatskoga naroda, ostvarenje stoljetnoga sna o slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi.

Medved je naglasio da smo naš cilj postigli u zajedništvu hrvatskog naroda, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske koje nam je i danas potrebno.

"Danas se suočavamo s novim izazovima i sigurnosnim prijetnjama, iznalazimo odgovarajuća rješenja i gradimo sigurnu Hrvatsku, koja je domovina i Hrvatima izvan Hrvatske, a veliko srce pokazali smo i pruživši utočište prognanima", poručio je Medved.

Dodao je da su, osluškujući bilo hrvatskog naroda omogućili da Dan državnosti ponovno slavimo 30. svibnja, taj povijesni datum koji je utkan u kolektivnu svijest hrvatskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2022 14:25