IZVANREDNA SJEDNICA

Jandroković: ‘Zvao sam Milanovića, ali nije došao‘: HDZ-ovac: ‘Znate li s kim danas jede janjetinu?‘

Jandroković je naglasio i kako nije točno da Milanović nije bio pozvan na sjednice kada se raspravljalo o izboru šefu Vrhovnog suda

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak, uoči rasprave o štrajku pravosudnih djelatnika, da nije istina da predlagatelj, predsjednik Republike, nije pozvan na izvanrednu sjednicu Sabora, ali da od njega nije dobio nikakav odgovor.

„Predlagatelj, predsjednik Republike Hrvatske, nije ovdje. Nisam dobio nikakav odgovor iako sam ga i službeno pozvao na sjednicu", rekao je Jandroković.

Jedino što je, kaže, vidio u medijima je predsjednikova izjava da njegovo mjesto nije u Saboru i propitivanje koja bi uopće bila njegova uloga tamo - samo da pročita ono što je poslao u pisanom obliku i da su to poslovničke forme koje vrijede za zastupnike.

Jandroković je naglasio i kako nije točno da Milanović nije bio pozvan na sjednice kada se raspravljalo o izboru predsjednika Vrhovnog suda. „U slučaju izbora Zlate Đurđević, sam je najavio nekoliko dana prije da ne želi doći, a kada je bio u pitanju izbor suca Radovana Dobronića, tada je predsjednik Republike bio obaviješten, kao i svi ovlašteni predlagatelji, kada se o tome raspravlja u Hrvatskom saboru, poslano 8. listopada, međutim, nije došao”, naveo je.

U evidenciji Sabora, od 2005. godine, nijedan predsjednik nije došao obrazlagati izbor čelnika Vrhovnog suda i mi smo normalno provodili rasprave. To znači da ne trebamo prekinuti raspravu zato što nema predlagatelja nego ćemo nastaviti s radom, poručio je zastupnicima.

Na primjedbu Daniela Spajića (Domovinski pokret) da to nije normalna praksa, Jandroković je odgovorio da nema normalne prakse jer je ovo prvi put u povijesti da je predsjednik Republike sazvao sjednicu Sabora zbog izvanrednih okolnosti.

Predsjedniku Republike je to izvanredno stanje, možda to nekome neće biti drago, ovako argumentirao: „Sjednica neće ništa krucijalno promijeniti, ali to je neko pravo na izričaj. To me podsjeća kada smo u osnovnoj, kada smo bili veliki, a mali, mali, a veliki, onda bi dobili popodne dva, tri sata ključ od profesora iz tjelesnog da sami unutra igramo košarku, da ništa ne razbijamo i da onda predamo ključeve. Prema tome, sjednite, raspravljajte, imajte neke zaključke”, citirao je Jandroković predsjednika Milanovića.

To je poruka predlagatelja, ja sam je dužan pročitati, a drugu, formalnu, službenu obavijest od predsjednika nisam dobio, kazao je, dodavši da će raspravu provesti, uz nazočnost državnih tajnika.

Odbacio je kritiku Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) da je ponizio Hrvatski sabor zato što nije inzistirao na dolasku predsjednika Republike i nadležnih ministara, rekavši da su predstavnici Vlade nazočni.

Optužiti mene da ponižavam Hrvatski sabor, a nije došao onaj tko je sjednicu zatražio i predložio, ma nemojte, molim vas, uzvratio je zastupnici.

Zastupnik HDZ-a Nikola Mažar komentirao je tijekom izvanredne sjednice kako je predsjednik Milanović predlagatelj, ali se nije pojavio u Saboru "nego je u Oklaju s HDZ-ovim načelnikom".

- To govori o prijeziru prema Saboru, nepoštovanju jedne grane vlasti, zakonodavne, ali i njegovu stavu prema ovoj oporbi za koju je i on sam svjesna da bi si nanio štetu da ovdje nazoči. Kad je SDP bio na vlasti, Milanović je donio uredbu kojom je smanjio službenicima i namještenicima koeficijente i sucima smanjio plaću, s druge strane imamo sadašnju Vladu za koju smo čuli i vidjeli što je sve učinila za službenike, rekao je.

Podsjetimo, predsjednik Republike sudjeluje na obilježavanju 140. obljetnice općine Promina u okolici Drniša. Dan općine posvećen je sjećanju na civilne žrtve i branitelje poginule u Domovinskom ratu, jer je taj rijetko naseljeni kraj izgubio 23 branitelja i čak 49 civila.

Ranije je HDZ-ov Josip Begonja komentirao da je Milanović ‘otišao u Oklaj na janjetinu‘.

- Milanović je toliko ozbiljno shvatio ovu sjednicu da je otišao u Oklaj gdje se sad već peče janjetina, poručio je Begonja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:37