POMOĆNICA MINISTRA

Janica Kostelić župniku iz Slavonskog Broda objasnila da joga nije protukatolička aktivnost

 Dragan Matić/Nikola Vilić / CROPIX

Tijekom lipnja Župa svetog Dominika Savia iz Slavonskog Broda obavijestila je vjernike na svojim internet stranicama da grad u okviru aktivnosti ‘Ljeto u Brodu’ gura ‘protukatoličke aktivnosti kao što je joga’, a potom je i podnijela službeni zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da se očituje radi li se tu doista o sportskoj djelatnosti, piše Novi list.

U svojem su proglasu vjernicima naveli i da se radi o ‘tehnici kojom se uvodi u svijet hinduizma’ te dijelili letke s istinom o ‘istočnjačkoj religioznosti i kultovima’.

Odgovor Ministarstva, koji potpisuje pomoćnica ministra Janica Kostelić, kao i Hrvatskog olimpijskog odbora koji potpisuje glavni tajnik HOO-a Josip Čop objavljen je ovih dana na Facebooku i sigurno je duboko razočarao župnika Josipa Matanovića.

‘S obzirom da je joga sustav psiholoških (duhovnih) i tjelesnih vježbi koje koriste sportaši pa i cijele ekipe kao dio treninga, odnosno sportske pripreme u određenim sportovima (gimnastika, plivanje, judo…), da vježbanjem joge mladi i stariji provode sportsku rekreaciju za poboljšanje svog duhovnog i tjelesnog zdravlja, ali i da se u mnogim zemljama organiziraju natjecanja u jogi, joga je sportska djelatnost’, stoji između ostalog u dopisu Hrvatskog olimpijskog odbora.

Jedna od naših najsupješnijih skijašica u povijesti potpisala je odgovor resornog ministarstva koji se pozvao na njihovu ocjenu: ‘Sukladno navedenom mišljenju joga je sustav psiholoških i tjelesnih vježbi koje kao dio sportske pripreme koriste sportaši i cijele ekipe u mnogim sportovima, provodi se u svrhu rekreacije te u kineziterapijske svrhe. Unatoč tome što određeni principi i elementi joge nemaju natjecateljski karakter, ta se djelatnost prepoznaje u sustavu sporta u mnogim zemljama, a od 1989. godine djeluje Svjetska sportska joga federacija te se održavaju i svjetska prvenstva u jogi. (...) Stoga, slijedom navedenoga, smatramo kako se djelatnost joge smatra sportskom djelatnošću u smislu odredbi Zakona o sportu te sa svrhom provođenja sportske rekreacije nema zakonskih prepreka da joga bude uvrštena u sportske aktivnosti manifestacije Ljeta u Brodu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:12