POMOĆNICA MINISTRA

Janica: Stvarno me bilo jako trta prvog javnog nastupa u novoj ulozi

Emica Elveđi / CROPIX
 CROPIX

Bilo je primjetno da se našla u do sada neuobičajenoj situaciji. Janica Kostelić, nova pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, priznala je da se na službenom otvorenju Svjetskog kupa u gimnastici u osječkoj dvorani Gradski vrt u subotu, što je bio njezin prvi javni nastup u novoj ulozi, našla na gostujućem terenu.

- Ne može se usporediti sa sportskim borilištem, jer ovo ipak nije moj domaći teren. Ovo je moj prvi javni nastup na službenoj dužnosti i stvarno me bilo jako trta. Tamo sam sama sa sobom i mogu sebi u glavi razriješiti probleme, ali ovdje, ipak, nekako si direktno povezan sa publikom, moraš nešto suvislo reći da ne ispadne baš bez veze... Potrudila sam se i sigurna sam da ću s vremenom i to usvojiti – kazala je iskreno Janica, oduševljena toplim dočekom i pljeskom publike u osječkoj dvorani.

- Nisam znala što očekivati i hvala vam od srca na ovom pljesku koji me ohrabruje u mom prvom govoru – kazala je Janica otvarajući natjecanje. Govor joj je trajao 1,36 minuta, a u njemu nije propustila, u ime premijera Tihomira Oreškovića i ministra Predraga Šustara, poželjeti natjecateljima uspješne nastupe i čestitati našim vrhunskim gimnastičarima „zaslužnima što se posljednjih godina sve više djece bavi gimnastikom.“ Pohvalila je i domaćine u čiju „sam se sposobnost i gostoljubivost ponovno uvjerila.“ Uz Osijek i ovaj kraj, naime, vezani su i Janičini životni početci, s obzirom da su joj otac Ante i majka Marica bili trener, odnosno igračica ŽRK Osijek, a kanije i Borova o čemu je pričala u izjavi za medije nakon što je podijelila medalje natjecateljicama u preskoku.

- Dosta sam emotivno vezana uz Osijek, jer sam kao mala živjela u Borovu naselju, gdje je tata bio rukometni trener i dio svog života sam provela u ovom kraju. Osijek je obilježio i moju sportsku, a sada i novu karijeru. Siguran sam, ako mi ljudi pruže dovoljno vremena i uz malo potpore, da ćemo uspjeti napraviti neki pozitivan korak – kazala je Janica, koja ipak nije mogla govoriti o planovima.

- Nisam još upoznata sa puno stvari. Krenut ću polako upoznavati se sa problemima i pokušati s nekim novim, pozitivnim projektima i za mlade naraštaje pomoći sportu. Previše je toga da bih se mogla sada očitovati. Bilo bi krajnje neozbiljno od mene donositi odluke bez da sam upoznata sa situacijom – istaknula je Janica, koja tako nije mogla odgovoriti niti na pitanje kako će se riješiti problem financiranja sporta, odnosno HOO-a, kojemu je iz državnog proračuna smanjen budžet, savezima kasne plaće...

- Dopustite mi malo vremena da se uputim. Moram diplomatski odgovoriti, jer bi stvarno bilo krajnje neozbiljno da donosim neke odluke koje se tiču sporta i sportaša. Nadam se da ćemo naći najbolje rješenje – kazala je Janica, koju je ponuda za ulazak u politiku zbunila.

-U početku sam bila zbunjena. Kako, zašto baš ja? A onda sam vidjela priliku da možda probamnapraviti za sport nešto pozitivno. Naravno, sve to ostaje po načelu dobre volje za početak, a vrijeme će pokazati što će biti – istaknula je naša najbolja sportašica svih vremena, oko čijeg angažmana u politiku kod dijela javnosti ipak postoje dvojbe. Ona ih, pak, razumije.

- Naravno da postoji dvojba. Jer, ipak nisam došla iz politike, nego iz sporta i sada, nazovimo to tako, plivam u kontra smjeru, ali nadam se da ću se snaći, da ću imati podršku. Najvažnije mi je da je imam od sportaša i nadam se da ćemo uspjeti preboroditi sve prepreke. Puno mi je sportaša dalo podršku, a osobno mi je možda najdraža čestitka bila od sestara Zaninović, jer ih jako volim, jer su jako drage djevojke. To me dirnulo i dalo mi poticaj da sve ovo ima smisla. Ja na svoju ulogu i kolege sportaše ne gledam kao da smo na dvije strane. Svi bi trebali raditi za jedno, a to je sport, bez obzira s koje strane dolazili – kazala je nova pomoćnica ministra za sport, kojoj se oporbeni političari nisu javili „jer i inače nisam bila u kontaktu s političarima.“ No, zato ima punu podršku svoje obitelji, a u tom smislu poslala je poruku kako bi „cijela Hrvatska trebala pokušati biti kao jedna obitelj.“

- Planiram se i dogodine vratiti u Osijek, na ovo natjecanje, koje treba podržati te još više novca ulagati novca, pogotovo u male sportove, koji nisu na vrhu lanca – zaključila je Janica u svom prvom političkom javnom i medijskom istupu.

Naši bez medalja prvog finalnog dana

Prvo finalnog dana Grand prix Osijek 2016. Žito Cheallenge Cupa nastupilo je četvero naših natjecatelja, ali na žalost, nitko od njih nije uspio doći do postolja. Prvi je pred publiku izašao Tomislav Marković, koji je nastupio unatoč ozljedi gležnja zbog koje tri tjedna uopće nije trenirao. Uz jake bolove, uspio je odvježbati za ocjenu koja mu je donijela 5. mjesto. Njegove reprezentativne kolege Filip Ude i Robert Seligman, koji je također imao problema s ozlijeđenom šakom, na konju s hvataljkama ostali su korak do postolja. Ude je završio kao četvrti, a Seligman kao peti. Jedina djevojka koja je izborila finale, Ema Kajić na preskoku je također bila peta. U nedjelju će od naših u finalu nastupiti Tin Srbić na preči. Početak nedjeljnog finala je u 15 sati.

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:59