SVEČANOST U HNK

Janša u Zagrebu: ‘Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma‘

Slovenskog kolegu, svog „prijatelja“ i „dobrog susjeda“ Hrvatske pred Kazalištem je dočekao premijer Andrej Plenković
Andrej Plenković i Janez Janša
 Darko Tomas/Cropix

Slovenski premijer Janez Janša u subotu je stigao u Zagreb na svečani koncert povodom Dana državnosti, kazavši kako se Hrvatska i Slovenija, države sličnih povijesti, danas zajedno bore kako bi Europa bila slobodna i cjelovita.

- To su bili trenuci velikih rizika i hrabrosti, kako za Sloveniju, tako i za Hrvatsku - rekao je Janša o stjecanju samostalnosti dviju država, u izjavi za novinare pred Hrvatskim narodnim kazalištem gdje se održava svečani koncert povodom Dana državnosti u nedjelju.

Slovenskog kolegu, svog „prijatelja“ i „dobrog susjeda“ Hrvatske pred Kazalištem je dočekao premijer Andrej Plenković.

- Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma. Danas su Slovenija i Hrvatska članice Europske unije i NATO-a, skupa se borimo za to da bi se Europa širila i da bi u cijelosti postala slobodna - naglasio je slovenski premijer, dodavši kako su dvije zemlje sada u položaju da pomažu drugim državama koje „žele da se prostor slobode širi“.

image
Darko Tomas/Cropix

Janša je tom prigodom pozvao Plenkovića na slovenski Dan državnosti 25. lipnja. Šest dana kasnije Slovenija po drugi put u povijesti preuzima predsjedanje Europskom unijom. Slovenski premijer čestitao je Plenkoviću na uspješnom hrvatskom predsjedanju u prvoj polovici prošle godine koje se odvilo u "vrlo zahtjevnim okolnostima" pandemije.

Plenković je rekao kako je siguran da će Hrvatska tijekom slovenskog predsjedanja imati snažnu potporu Ljubljane za članstvo u šengenskom prostoru i eurozoni.

image
Janez Janša
Darko Tomas/Cropix

Osim ta dva cilja, premijer je povodom Dana državnosti rekao kako Hrvatska kao vanjskopolitički cilj ima još samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

- Što se nas tiče, s obzirom na veličinu zemlje, mi smo sve naše zadaće ispunili“ kad se ostvare ta tri cilja, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako Hrvatska u četvrtom desetljeću svoje demokracije treba dalje jačati svoje institucije, demokraciju i gospodarstvo, jačati socijalnu uključenost, još se čvršće pozicionirati u EU-u i NATO-u te pratiti globalne trendove „da uđemo u taj vlak zelene i digitalne tranzicije“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:37