ALEŠ HOJS

Janšin ministar policije pokušao s majkom ući u RH, naši graničari ga blokirali: ‘Htjeli smo platiti režije‘

Hojs je u Hrvatsku pokušao ući preko jednog graničnog prijelaza na području Istre
Ilustracija: Granični prijelaz Buje u Istri i ministar Aleš Hojs
 Srecko Niketic/Cropix/Profimedia Ddpa Usa

Granična policija Republike Hrvatske u ponedjeljak popodne zabranila je ulazak na teritorij Hrvatske slovenskom ministru unutarnjih poslova Alešu Hojsu, piše slovenski portal 24ur. Hojs je, kako navodi 24ur, putovao sa svojom majkom.

Na granici su se morali okrenuti zato što nisu ispunili epidemiološke mjere za ulazak u Hrvatsku. Kako piše 24ur, hrvatska policija nije im željela otkriti kamo su Hojs i njegova majka putovali ni zašto im je ulaz zabranjen. No, potvrdili su da Slovenija za ponedjeljak nije najavila dolazak ni jednog od svojih ministara. Ministar Hojs pak za 24ur tvrdi da nije kršio nikakvu odluku, već je samo s majkom želio provjeriti kako hrvatska policija radi svoj posao.

Nadalje, Hojs tvrdi da nije kršio ni stroge slovenske propise o kretanju među regijama unutar Slovenije, koje se odnose i na prelazak granice. To je, naime, dozvoljeno samo uz nekoliko iznimaka - zbog odlaska na posao, zbog pomoći osobama koje trebaju opskrbu i slično, rekreacije i odlazak na vlastitu nekretninu zbog obavljanja sezonskih i radova održavanja na objektu.

Bez opravdanog razloga

Ministar, međutim, nije putovao do svoje nekretnine već je svoju majku želio odvesti do njezine nekretnine u Hrvatskoj, ali ne zbog sezonskih radova ili radova održavanja na objektu, piše 24ur.

Hojs je, neslužbeno, želio ući u Hrvatsku preko jednog graničnog prijelaza u Istri, ali je tamo naletio na strogu kontrolu hrvatske granične policije. Kontrolom je pak utvrđeno da Hojs i njegova majka ne ispunjavaju uvjete za prelazak granice. Je li ministar pokušao u Hrvatsku ući uz pomoć diplomatske putovnice, hrvatska policija nije otkrila. No, zato su službeno potvrdili da Slovenija nije najavila Hojsov prelazak granice pa tako u Hrvatsku nije ulazio iz službenih razloga, koji su uvjet da bi se koristila diplomatska putovnica.

Stoga je ministru i njegovoj majci preostalo da u Hrvatsku uđu kao i sav običan puk - s negativnim PCR testom koji naša zemlja traži. A iznimke su prilično stroge pa ulazak nije omogućen osobama koje u Hrvatskoj imaju nekretninu ili neko plovilo. Poslovni razlozi, poput odlaska na sastanak, se uvažavaju, piše 24ur.

Iz 24ur kontaktirali su i Aleša Hojsa s upitom što je na granici naveo kao razlog putovanja u Hrvatsku i je li pritom priložio i svoju diplomatsku putovnicu.

Htio provjeriti kako rade

Slovenski ministar unutarnjih poslova potvrdio je da se na granici s Hrvatskom morao okrenuti natrag, a novinarima je rekao da je majku vozio u Hrvatsku kako bi podmirili režije vezane uz nekretninu koju njegova majka ima u Hrvatskoj. Negativne PCR testove na koronu nisu imali, zbog čega su im je granična policija zabranila ulazak u Hrvatsku.

Hojs je također potvrdio da u Hrvatsku nije putovao po "službenoj dužnosti" zbog čega nije ni želio koristiti svoju diplomatsku putovnicu. No, zato je dodao da je na put krenuo i kako bi se na vlastite oči uvjerio koliko dosljedno Granična policija RH provjerava razloge za prelazak granice. Mjere u Sloveniji pak, kaže, nije kršio zato što i sam ima u vlasništvu zemljište u Kopru zbog čega u tu regiju može putovati.

Podsjetimo, Hojs je 28. siječnja poručio da Slovenija s Hrvatskom ima "ozbiljan problem" vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska jer Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, ali nema recipročnog rješenja, pisao je HRT.

Hojs je tada dodao da se Slovenija zauzima za reciprocitet, odnosno rješenje da se iz Slovenije u Hrvatsku može ući na 12 sati bez PCR negativnog testa prilikom ponovnog ulaska u zemlju, što sada nije slučaj jer je potreban negativan test ili karantena, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03